Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înfiinţarea Muzeului Holocaustului pe locul Pogromului din 1941, susţinută de ambasada SUA

hans klemm

Un Muzeu al Holocaustului, primul de acest gen din România, care va comemora Pogromul de la Iaşi, va fi înfiinţat pe locul fostei Chesturi, locul unde în 1941 şi-au pierdut viaţa mai multe mii de evrei, acest demers fiind susţinut şi de Hans Klemm, ambasadorul SUA, care s-a aflat joi într-o vizită la Iaşi.

Oficialul american a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, şi prefectul Marian Şerbescu, prilej cu care şi-a arătat susţinerea pentru proiectul ce vizează deschiderea unui muzeu ce ar urma să comemoreze Pogromul care a avut loc în 1941 la Iaşi. "Este o perioadă tristă din istoria noastră. Trebuie să comemorăm vieţile celor 13.000 de evrei care şi-au pierdut viaţa la Chestură în timpul Pogromului de la Iaşi. Muzeul va avea trei camere, iar curtea va fi pavată cu granit şi piatră din perioada lui 1941. Dorim să redăm o imagine a acelor vechi şi totodată să organizăm şi o zonă de comemorare. Proiectul este gata, peste două săptămâni vom lansa licitaţia pe SEAP, termenul de execuţie fiind de şase luni. Va fi primul Muzeu al Holocaustului din România", a declarat, pentru Agerpres, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Pentru înfiinţarea acestui muzeu, Consiliul Judeţean va primi şi sprijinul comunităţii evreieşti, precum şi al ambasadei SUA la Bucureşti. "Am discutat, aşa cum a declarat şi preşedintele Consiliului Judeţean, planurile de a deschide un muzeu ce ar urma să comemoreze Pogromul de la Iaşi din urmă cu 75 de ani. L-am asigurat pe preşedintele Maricel Popa că dacă există vreun mod în care ambasada, eu sau Guvernul SUA să sprijine deschiderea acestui muzeu, vom lua acest lucru în considerare", a declarat în urma discuţiilor Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti.

În cadrul întrevederii dintre oficialul american şi reprezentanţii autorităţilor ieşene au fost purtate şi discuţii ce vizează prezenţa companiilor americane în Iaşi, mai exact cele din sectorul IT. "O parte dintre ele se dezvoltă foarte repede şi sunt foarte mândre de relaţia lor cu Iaşiul, vor să contribuie la dezvoltarea comunităţii. Am discutat şi despre speranţa de a continua colaborarea cu universităţile din Iaşi, astfel încât acestea să asigure în continuare tineri absolvenţi bine pregătiţi", a declarat Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti.

Tot în cursul acestei zile, Hans Klemm a avut şi o discuţie cu primarul Iaşiului, Mihai Chirica. "Beneficiem de vizita ambasadorului SUA într-un turneu ce vizează regiunea Moldovei pe teme de dezvoltare, infrastructura, de întărire a democraţiei în zona noastră, de sprijin atunci când este cazul. Ne onorează această vizită şi suntem convinşi că nu este ultima. Vom sta de fiecare dată cu braţele deschise pentru a primi ceea ce SUA poate oferi, şi mă refer aici la acea lecţie de democraţie de la care putem învăţa cu toţii şi pe care putem să o transmitem mai departe", a declarat primarul Mihai Chirica, la finalul întrevederii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.