Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis îl SFIDEAZĂ pe Dodon: Ce a transmis Consiliului Europei despre Republica Moldova

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat miercuri comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova.

El a subliniat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) că România este un "susţinător fervent" al procesului democratic din vecinătatea sa, punctând, în acest context, că rolul membrilor APCE în consolidarea democraţiei este fundamental.

"România a susţinut ferm evoluţia democratică a Republicii Moldova încă de la declararea independenţei sale, în 1991. România a fost primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. După 26 de ani, ne păstrăm convingerea că singura cale care poată să aducă prosperitate pe termen lung statului nostru vecin este integrarea europeană. Acest obiectiv poate fi realizat doar printr-un profund proces de reforme, bazat pe asigurarea stabilităţii politice interne şi a implicării responsabile a tuturor factorilor politici şi instituţionali în consolidarea acestui proces. Acest lucru este esenţial pentru modernizarea statului şi susţinerea parcursului european al acestuia, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova. Astfel, încurajez comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova, luând în considerare, de asemenea, şi următoarele alegeri parlamentare din 2018, care vor avea un rol crucial în privinţa viitorului democraţiei din această ţară", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a indicat că în ceea ce priveşte Ucraina, România sprijină puternic suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea acestei ţări, adăugând că Acordurile de la Minsk reprezintă cel mai bun instrument în vederea soluţionării crizei şi trebuie să fie implementate integral.

Citește și: Analist politic: 'Iohannis a RĂSUFLAT UȘURAT că a scăpat de un INCOMOD care știa prea multe'

"Consiliul Europei joacă, de asemenea, un rol major în procesul de reformă din Ucraina, iar România rămâne un susţinător ferm al tuturor acestor eforturi", a spus el.

El a mai subliniat că procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie să continue.

"Situaţia din Balcanii de Vest este încă definită de un anumit grad de insecuritate, care este rezultatul contextului economic dificil, creşterii naţionalismului, crimei organizate şi al ameninţării pe care o reprezintă radicalizarea religioasă. Importanţa strategică a Balcanilor de Vest în Europa ar trebui să ne motiveze în a depăşi aceste dificultăţi şi pentru a persevera în proiectarea valorilor noastre democratice, ale statului de drept şi ale prosperităţii. În acest scop, procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie să continue şi, după caz, UE ar trebui să ia în considerare asumarea unor mijloace mai creative şi o abordare mai cuprinzătoare. Rolul complementar al Consiliului s-a dovedit a fi esenţial în acest proces", a declarat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a vorbit în plenul APCE şi despre ascensiunea populismului, radicalismului, xenofobiei şi a eurofobiei.

"Trebuie să luptăm împotriva acestor manifestări cu toată forţa noastră şi cu toate instrumentele şi mecanismele disponibile. România nu va precupeţi niciun efort în acest scop", a spus el.

Şeful statului a arătat că în urma alegerilor parlamentare din România niciun partid extremist, xenofob sau eurofob nu a intrat în Parlament, susţinând că acest fapt arată maturitatea societăţii româneşti.

"Sper ca şi rezultatele diferitelor alegeri care vor avea loc anul acesta în Europa să dovedească aceeaşi maturitate a cetăţenilor europeni, în ciuda tuturor provocărilor!", a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a precizat şi că România condamnă ferm toate atacurile teroriste, anunță Agerpres.

El a făcut apel la toate statele membre ale APCE să acţioneze şi împotriva naţionalismului extrem, rasismului, xenofobiei, negării Holocaustului şi antisemitismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.