Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda uimește lumea întreagă: metis și homosexual declarat, desemnat prim-ministru

Semn al schimbărilor pe care le traversează societatea irlandeză, ţară cu puternică tradiţie catolică, Leo Varadkar, 38 de ani, metis şi homosexual, a fost desemnat vineri lider al partidului de centru-dreapta Fine Gael şi va deveni premier în următoarele două săptămâni, relatează AFP.

Citește și: Masoneria, lovită la finanțare. Magistrații masoni pot ajunge pe mâna DNA

Citește și: Dan Andronic, detalii despre întâlnirea cu Ghiță: 'Am avut un șoc când m-am întâlnit cu el'

Leo Varadkar, care va fi cel mai tânăr şef al executivului din istoria Irlandei, a fost ales la conducerea partidului cu 60% din voturi în faţa lui Simon Coveney, a informat Fine Gael pe Twitter. 

"În timp ce făclia conducătoare şi responsabilităţile trec la o nouă generaţie de bărbaţi şi femei, ne reafirmăm angajamentul de a guverna pentru toate generaţiile şi pentru toţi",a spus el după desemnarea sa, adăugând că este "pregătit" pentru "provocările" ce vor urma. 

El îi va succede lui Enda Kenny care şi-a anunţat demisia la jumătatea lunii mai. Ales premier în 2011, Enda Kenny, 66 de ani, a fost reales în mai 2016 după peste două luni de blocaj. 

Fără majoritate în parlament, liderul Fine Gael a rezistat doar un an la conducerea fragilului guvern irlandez. 

Enda Kenny a reuşit să fie reales, după patru voturi în parlament, numai cu sprijinul unor deputaţi independenţi şi după un acord încheiat cu Fianna Fail, principala formaţiune de opoziţie, pentru a nu se opune alcătuirii unui guvern minoritar. 

În schimb, Fianna Fail a obţinut o creştere a cheltuielilor publice şi suspendarea taxării apei care a declanşat manifestaţii uriaşe împotriva Fine Gael pe străzile Dublinului. 

Introdusă la începutul lui 2015, această taxă pe apă a cristalizat resentimentele irlandezilor faţă de politica de austeritate promovată în ultimii ani de administraţia Kenny, în timp ce economia ţării, după ce a suferit din cauza crizei financiare, a înregistrat o creştere de 7,8% în 2015 şi apoi de 5,2% în 2016. 

Plecarea lui Enda Kenny a mai fost precipitată de numeroasele critici suscitate de modul în aa gestionat un scandal în rândul poliţiei, dezvăluit în februarie. 

Guvernul său a fost acuzat că a lăsat serviciile sale să ruineze reputaţia unui poliţist, avertizor de integritate, acuzat pe nedrept în urmă cu câţiva ani de agresiuni sexuale asupra unor copii. 

Fiul al unui imigrant indian şi al unei irlandeze, Leo Varadkar se va confrunta cu numeroase probleme odată ajuns la putere, a subliniat jurnalul irlandez Independent. Va avea el "capacitatea de a uni, nu doar partidul, dar şi o societate care a fost prea mult timp minată de diviziuni?", a scris cotidianul, întrebându-se în legătură cu personalitatea viitorului lider. 

"Unii în partid îl văd 'mai repede ca un Trump, decât un Trudeau'", a adăugat Independent, referindu-se la preşedintele american, Donald Trump, şi tânărul premier liberal canadian, Justin Trudeau.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.