Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalist rus, judecat pentru că a denunţat fraude electorale

vot2

Un jurnalist rus este judecat de miercuri de un tribunal din Sankt-Petersburg pentru 'fraudă electorală' după ce a votat de mai multe ori tocmai pentru a denunţa încălcări ale legii electorale în cursul alegerilor legislative din 18 septembrie în Rusia, relatează AFP.

Denis Korotkov, jurnalist pentru publicaţia online Fontanka.ru, a fost arestat pentru scurt timp într-un birou de vot situat într-un cartier din sudul oraşului Sankt-Petersburg şi acuzat de 'tentativă de a vota în locul altcuiva'.

Citește și: Arabia Saudită, exerciții navale în Golful Persic, ca replică la tensiunile cu Iranul

Dar redacţia sa afirmă că jurnalistul era pe cale tocmai să denunţe cu titlul de exemplu un tip de fraudă care consta în votarea pe rând în mai multe birouri de vot.

El reuşise să obţină, prinr-un contact, o etichetă pentru a fi lipită pe paşaportul său pe care asesorii implicaţi în fraudă puteau s-o recunoască. Potrivit Fontanka.ru, Korotkov a putut astfel să voteze de mai multe ori.

Jurnalistul confundase în final - public - asesorii unui birou de vot, care chemaseră poliţia şi îl acuzaseră de fraudă.

'Jurnalistul nostru a denunţat frauda de faţă cu toată lumea şi el este cel care a fost arestat. Aceasta mi se pare mai mult decât bizar', a declarat Aleksandr Gorşkov, redactor şef al Fontanka.

El a declarat că speră ca 'bunul simţ' să prevaleze în acest dosar în care jurnalistul riscă o amendă de 3.000 de ruble (40 de euro).

După o primă şedinţă miercuri, procesul a fost amânat până în octombrie.

Potrivit observatorilor, alegerile legislative din 18 septembrie câştigate de partidul lui Vladimir Putin au fost afectate de fraude mai puţin decât precedentul scrutin de la sfârşitul svtizinului 2011. Totuşi, ticsirea urnelor şi falsificarea rezultatelor au fost practicate, anunță Agerpres.

ONG Golos a denunţat formarea comisiilor electorale regionale supuse autorităţilor locale, alegătorii transportaţi cu autobuzul de la un birou de vot la altul pentru a vota de mai multe ori şi ticsiri ale urnelor, înregistrate prin camere video în vreo 20 de regiuni, de la Kaliningrad în vest până la Krasnoiarsk, în Siberia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.