Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită, exerciții navale în Golful Persic, ca replică la tensiunile cu Iranul

ap.com
nave militare

Marina Arabiei Saudite va organiza săptămâna viitoare un exerciţiu naval în apele Golfului Persic şi în strâmtoarea strategică Ormuz, pe fondul tensiunilor în creştere între regat şi Iran, a anunţat miercuri o sursă oficială, citată de AFP.

Exerciţiul, codificat "Scutul Golfului 1", se va desfăşura şi în Marea Arabiei cu participarea unor nave, avioane, militari ai marinei şi ai altor corpuri de armată, a precizat comandantul marinei regale saudite, generalul Abdallah al-Sultan.

Citește și: ȘOCANT: Un adolescent şi-a împuşcat tatăl şi a deschis focul asupra unei şcoli din Carolina de Sud

Regatul sunnit şi Iranul şiit, ale căror teritorii se situează pe cele două maluri ale Golfului, nu mai întreţin relaţii diplomatice din ianuarie şi se opun în mai multe probleme regionale, printre care figurează războiul în Siria şi în Yemen.

Generalul Sultan, citat de agenţia oficială Spa, a explicat că "Scutul Golfului 1" va fi primul dintr-o serie de exerciţii ale trupelor sale în regiune.

Exerciţiul este destinat să "crească aptitudinea de luptă", să amelioreze capacitatea de apărare a frontierelor regatului şi să "prevină orice agresiune sau acţiuni teroriste potenţiale", conform agenţiei.

Arabia Saudită conduce o coaliţie militară arabă, care a intervenit în martie 2015 în Yemen împotriva rebelilor şiiţi houthis, acuzaţi de legături cu Iranul şi care ocupaseră mai multe părţi din teritoriul yemenit, inclusiv capitala Sanaa.

Coaliţia, dotată cu o forţă navală, impune o blocadă Yemenului pentru a împiedica aprovizionarea cu arme a rebelilor şi a aliaţilor lor. Riadul şi SUA acuză Iranul că livrează rachete şi alte tipuri de arme rebelilor, ceea ce Teheranul neagă.

Iranul şi Arabia Saudită şi-au continuat războiul declaraţiilor în editoriale ale şefilor diplomaţiilor lor, apărute recent în mari publicaţii americane.

Ministrul saudit de externe, Abdel Al-Jubeir, a scris în 18 septembrie, în The Wall Street Journal, că "Iranul trebuie să renunţe la activităţile sale subversive şi ostile şi să înceteze să susţină terorismul".

Omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, sublinia în 13 septembrie, în The New York Times, că "principalul catalizator al violenţei în regiune este ideologia extremistă promovată de Arabia Saudită", anunță Agerpres.

SUA, aliate Riadului, acuză frecvent armata iraniană că are un comportament ameninţător faţă de navele militare americane aflate în apele internaţionale ale Golfului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.