Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider PNL și soția sa, cercetați penal: Schema prin care ar fi fentat legea/ DOCUMENT

mita

Un lider PNL, soția sa și un primar sunt cercetați penal pentru că ar fi fentat legile de reglementare a achizițiilor publice. Deputatul Costel Șoptică, prim-vicepreședinte PNL Botoșani și „cap de listă” la alegerile din 11 decembrie, este suspectat de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu.

Primarul comunei Știubieni a determinat divizarea unui contract de achiziție publică în mai multe contracte, pentru a evita pragul valoric de la care se aplică alte norme legale. Scopul ar fi fost favorizarea unei firme despre care anchetatorii spun că ar fi controlată de deputatul Șoptică.

Vezi și: Retragerea lui Blaga din alegeri, gaz pe foc în PNL. Șantaj într-un fief liberal

Potrivit procurorilor, „în perioada martie 2012 - mai 2013, Primăria Știubieni, jud.Botoșani, reprezentată legal prin Merticariu Ionel Sebastian, în calitate de primar, încheie cinci contracte de execuție în valoare totală de 386.961,35 lei cu executantul S.C. TOP DESIGN SRL Botoșani, cu încălcarea prevederilor art.23 și art.213 alin.(1) din OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările și completările ulterioare.

Încălcarea prevederilor art.23 și art.213 alin (1) din O.U.G. nr.34/2006, referitoare la divizarea contractului de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică cu scopul de a evita aplicarea prevederilor O.U.G. care instituie obligații ale autorității contactante în raport cu anumite preguri valorice și obligativitatea conținutului dosarului achiziției publice care trebuie să cuprindă documente întocmite/primite de autoritatea contactantă în cadrul procedurii de atribuire, s-a realizat cu intenția vădită de a favoriza S.C.TOP DESIGN S.R.L Botoșani.”

Vezi și: SURSE - Cioloș s-a DECIS: data la care va face marele ANUNȚ

Concluzia că firmele implicate ar fi controlate de deputatul Costel Șoptică vine din datele de la Registrul Comerțului și dintr-un articol de presă.

„Din analiza documentelor înaintate de instituția anterior menționată, rezultă următoarele :

S.C.TOP DESIGN S.R.L.Botoșani a fost înființată în anul 2003 și a avut ca asociați fondatori pe numiții Șoptică Cornel și Șoptică Liliana – Magda, primul având și calitatea de administrator. Prin încheierea nr.3800 din 29 iunie 2009 a BNP Humelnicu Coca, Șoptică Cornel și Șoptică Liliana- Magda se retrag din societate, aceasta fiind preluată de numiții Hapău Bogdan și Hapău Marian –Claudiu, primul fiind numit administrator. Cu precizarea că Hapău Bogdan și Hapău Marina –Claudiu sunt frații numitei Șoptică Liliana-Magda;

S.C. ANA  FASHION S.R.L. Botoșani a fost înființată în anul 2007 și a avut ca asociați pe numiții Hapău Bogdan și Prisăcaru (Dacău) Andreea – Cătălina, ultima având și calitatea de administrator. Prin actul de comodat nr.2 din 05.05.2004, numiții Șoptică Costel și Șoptică Liliana – Magda, în calitate de proprietari dau în folosință gratuită suprafața de 25 mp din imobilul situat în Cătămărăști Deal, com.Mihai Eminescu societății Ana-Fashion SRL, pentru a-o servi ca sediu social.Prin Hotărârea nr.1 din 21.11.2012 se modifică denumirea societății Ana-Fashion SRL în S.C. ANA ARHITECTURĂ &CONSTRUCȚII S.R.L.Botoșani;

- S.C.M DESIGN S.R.L.Botoșani a fost înființată în anul 2004 și a avut ca fondator unic pe Șoptică Liliana – Magda care este și administrator. Prin delegațiile nr.114 din 12.10.20111 și 112 din 24.08.2012 administratorul Șoptică Liliana – Magda împuternicește pe numita Dacău Andreea- Cătălina să reprezinte societatea în raporturile cu Registrul Comerțului Botoșani.Conform datelor din ONRC privind datele asociaților persoane fizice, în cazul asociatului Dacău Andreea –Cătălina de la S.C.ANA  ARHITECTURĂ &CONSTRUCȚII S.R.L. Botoșani se poate observa că acesta are domiciliul în mun.Botoșani, str.Calea Națională nr.90, scara B, etj 2, apt.4, județ Botoșani, ce corespunde cu adresa de domiciliu a numitei Șoptică Liliana – Magda.

Datele sus prezentate concluzionează că firmele participante la licitațiile organizate de către Primăria Știubieni sunt controlate de numitul Șoptică Cornel, aceastea fiind favorizate la încheierea contractelor de achiziție publică”, arată anchetatorii.

Vezi și: SONDAJ PNL - Surpriza din sondajul liberalilor: diferența dintre PNL și PSD

Mai mult, la  data de 19 decembrie 2013, în publicația online Botoșani News s-a publicat un articol intitulat “Un parlamentar de Botoșani a făcut cadou o mașină copilului, la majorat”, articolul fiind însoțit de o poză a unui autoturism marca Land Rover Range. Conform datelor din evidența Direcției pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date, autovehiculul respectiv este proprietatea firmei ȚIRIAC LEASING INF S.A., utilizator TOP DESIGN SRL, fiind înmatriculat cu numărul B 230 TOP.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni. Costel Șoptică este cercetat pentru trafic de influență și instigare la abuz în serviciu, iar soția sa pentru complicitate la abuz în serviciu.

Vezi AICI documentul cu acuzațiile! (.pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.