Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Sănătății a găsit 'vinovații' în scandalul copiilor îmbolnăviţi: Nu vaccinurile, ci presa

ministerul-sanatatii

Corpul de control al premierului a prezentat raportul în urma verificărilor în mai multe spitale şi cabinete medicale în scandalul îmbolnăvirii copiilor din Argeş cu Sindrom Hemolitic-Uremic. Cea mai mare parte a raportului se ocupa de problema unor vaccinuri folosite în România în baza unor aprobări acordate incorect şi manipulate în condiţii improprii. Ministerul Sănătăţii vine cu precizări în acest context şi dă vina pe presă, care ar fi interpretat eronat raportul Corpului de control. „Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Argeș nu are nicio legătură medicală cu vaccinarea”, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat remis redacției stiripesurse.ro.

Vezi și: Raport șocant al Guvernului: Vaccinurile, posibilă cauză a îmbolnăvirii copiilor din Argeș

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public despre o așa-zisă legătură între afecțiunile digestive grave ale copiilor din Argeș și vaccinuri, Ministerul Sănătății insistă asupra următoarelor clarificări:

La începutul acestui an, au fost înregistrate în România, cu precădere în județul Argeș, 24 de cazuri de afecțiuni digestive grave la copii. Dintre aceștia, 19 copii au dezvoltat Sindrom Hemolitic-Uremic.

La 11 cazuri a fost confirmată prezența aceleiași tulpini de bacterie E-coli enterohemoragică de tip O26. Bacteria E-coli enterohemoragică este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventă cauză a Sindromului Hemolitic-Uremic.

Investigațiile epidemiologice derulate până în prezent arată că România s-a confruntat cu un focar epidemic determinat de infecții cu E-coli enterohemoragic O26. Cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire o reprezintă unul sau mai multe produse lactate.

La unele probe prelevate din produsele lactate s-a demonstrat prezența bacteriei E-coli enterohemoragice sau a toxinei care provoacă Sindromul Hemolitic-Uremic. Este vorba despre produsele lactate indicate de părinții copiilor. Produsele au fost consumate fie de copii, fie de părinții lor.

În literatura medicală de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. În ultimii 15 ani, numărul acestora nu depășește 10 la nivel mondial.

Chiar și în aceste cazuri presupuse, manifestările au apărut într-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum în termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Argeș. În plus, prezența bacteriei E-coli enterohemoragice dovedită la copiii din Argeș presupune ingerarea de produse neconforme și prezența în tubul digestiv.

În concluzie, Ministerul Sănătății afirmă că nu poate fi făcută o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu E-coli enterohemoragic și vaccinări.

Este regretabil că asocierea în spațiul public a unor teme independente dintr-un raport de control riscă să pună în pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reapariției unor fenomene epidemice în România”, se arată în comunicatul Mnisterului Sănătății.

Ulterior, şi Corupul de control al premierului a emis o precizare în care afirmă că aspectele sesizate cu privire la vaccinuri nu implică automat că acestea au fost identificate ca o cauză a îmbolnăvirii copiilor. Detalii AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.