Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova, mai IMPLICATĂ ca niciodată în jocurile politice americane

Rusia s-a impus din vara anului 2016 în dezbaterea politică americană, influenţa sa în alegerile prezidenţiale făcând obiectul unor anchete, iar legăturile sale cu un apropiat al preşedintelui american au provocat primul scandal în administraţia preşedintelui Donald Trump, amestecând spionajul şi geopolitica, comentează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Ceea ce a început prin difuzarea de mesaje piratate ale unor responsabili ai Partidului Democrat, în iulie 2016, s-a transformat odată cu trecerea lunilor în problemă de stat, ducând luni la demisia spectaculoasă a consilierului pentru securitate naţională al lui Donald Trump, Michael Flynn, şi relansarea întrebării dacă cel de-al 45-lea preşedinte american şi anturajul său au încheiat un pact tacit cu Vladimir Putin în timpul campaniei electorale, în schimbul unei reabilitări internaţionale a Moscovei.

Citeşte şi: Protest împotriva CETA în faţa Parlamentului European

Michael Flynn - fost director al serviciului militar de informaţii, îndepărtat de Barack Obama şi recrutat apoi de Donald Trump - este acuzat că ar fi făcut aluzie la ridicarea sancţiunilor în cursul unor convorbiri telefonice cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, şi al unor schimburi de mesaje în decembrie 2016. El ar fi subminat astfel în culise efectul noilor sancţiuni decretate de Barack Obama ca represalii la campania de piraterie informatică şi de dezinformare atribuită Moscovei. Mai grav, potrivit republicanilor, Michael Flynn l-ar fi minţit pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la conţinutul acestor convorbiri.

Acesta este al doilea personaj din anturajul lui Trump care plăteşte pentru legături suspecte cu Rusia. În august 2016, miliardarul newyorkez s-a văzut nevoit să se despartă de directorul său de campanie, Paul Manafort, suspectat că ar fi încasat în secret milioane de dolari de la fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. La vremea respectivă, echipa lui Hillary Clinton interpretase gestul drept "mărturisire clară' a legăturilor tulburătoare între republican şi apropiaţi ai Kremlinului.

Dar abia în octombrie 2016, în ziua publicării de către WikiLeaks a corespondenţei sustrase şefului echipei de campanie a candidatei democrate, John Podesta, guvernul lui Barack Obama a indicat oficial Rusia ca responsabilă. În decembrie 2016, comunitatea de informaţii americană l-a acuzat public pe Vladimir Putin că a vrut să determine înfrângerea lui Hillary Clinton la urne.

După sancţiunile din 29 decembrie 2016, preşedintele rus a surprins întreaga planetă prin anunţul că nu va răspunde acestora.

Citeşte şi: Un imigrant mexican, PROTEJAT de o lege a lui Obama, a fost ARESTAT în Seattle

"Am ştiut întotdeauna că el este foarte inteligent", reacţionase prin Twitter Donald Trump în 30 decembrie 2016.

De atunci, linia preşedintelui american faţă de Rusia rămâne vagă, ambiguitate care tulbură Congresul.

Cel puţin patru comisii parlamentare anchetează interferenţele ruseşti, precum şi legăturile între anturajul lui Donald Trump şi Moscova, între care cele ale lui Paul Manafort, pe care le anchetează şi FBI, potrivit mai multor ziare.

Dacă unii republicani, majoritari în Congres, denunţă o "isterie" şi sunt îngrijoraţi de consecinţele politice, principalii responsabili nu au putut decât să reitereze importanţa acestor investigaţii.

"Demisia generalului Flynn ridică noi semne de întrebare asupra intenţiilor administraţiei Trump faţă de Rusia lui Vladimir Putin, în special din cauza comentariilor preşedintelui care sugerează o echivalenţă morală între SUA şi Rusia, în pofida invadării Ucrainei, anexării Crimeii, ameninţărilor împotriva aliaţilor noştri din NATO şi tentativei de interferenţă în alegerile americane', a denunţat cel mai anti-Putin dintre senatorii americani, John McCain.

În Senat, vicepreşedintele democrat al Comisiei pentru Informaţii, Mark Warner, a subliniat că numeroase întrebări "rămân fără răspuns după peste trei luni de la alegeri, în special cine ştia, ce şi când".

Citeşte şi: Principalele teme de discuţie ale miniştrilor apărării din ţările NATO

O aluzie la întrebarea aflată pe toate buzele: Donald Trump însuşi ştia că cel mai apropiat consilier diplomatic al său discuta despre sancţiuni cu diplomatul rus? Dacă da, reconcilierea promisă cu Rusia era un răspuns la un serviciu sau era motivată de un proiect geopolitic care rămâne neclar, dincolo de lupta comună împotriva jihadiştilor?

"Când un director de campanie şi un consilier pentru securitate naţională demisionează, amândoi din cauza unor legături cu ruşii, mai există ceva', a scris pe Twitter Ben Rhodes, fost consilier diplomatic al lui Barack Obama. 'Manafort şi Flynn nu aveau nimic în comun, în afară de Rusia şi Trump".

Tabăra democrată nu-şi ascundea satisfacţia marţi. Dosarul rus, din cauza anchetelor presei şi ale Congresului, este abia la început.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.