Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dezvăluiri din scandalul dezinfectanţilor: Secretele deconspirate din Min Sănătăţii/ PRECIZĂRI

revistablogurilor.ro
dan condrea

Ies la iveală noi secrete bine ţinute la sertar până acum din scandalul dezinfectanţilor. Secrete deconspirate chiar din interiorul Ministerului Sănătăţii.

!!!!!PRECIZARE: Ca urmare a acestui articol doamna Corina Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății a transmis redacției o serie de precizări - VEZI PRICIZĂRILE LA FINALUL ARTICOLULUI.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Corina Pop, şi şefa Inspecţiei Sanitare de Stat, Simona Pârvu, ar sprijini în continuare ideea secretizării concentraţiilor din dezinfectanţii pentru spitale, se arată într-un articol publicat de Gazeta Sporturilor şi tolo.ro. Potrivit unui martor citat de cele două surse media, Simona Pârvu ar fi susţinut într-o şedinţă care a avut loc în 31 mai, la minister, că statul nu poate obliga fabricantul de produse biocide să divulge compoziţia. În pledoaria sa, indică sursa Gazetei, doctoriţa Pârvu ar fi fost sprijinită de secretarul de stat Corina Pop. Demersul celor doi oficiali din MS este cu atât mai interesant cu cât şedinţa a avut loc după izbucnirea scandalului Hexi Pharma, după ce procurorii au deschis o acţiune penală şi la doar câteva zile după ce patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis. Digi24.ro a mai descoperit că Simona Pârvu şi Corina Pop au obţinut beneficii financiare de pe urma relaţiei cu unele firme farma, ignorând în acest fel legea. Cea dintâi a fost şi protagonista unui episod în care Ministerul Sănătăţii a cerut sancţionarea disciplinară.

Citeşte şi: Simona Halep vorbeşte despre suspendarea Mariei Şarapova: 'E ceva sensibil'

La şedinţa în care cele două şefe din Ministerul Sănătăţii au promovat acest punct de vedere ar fi participat, arată sursa Gazetei, mai mulţi specialişti. Printre ei, oameni din structura centrală a MS, experți în biocide și șefi de direcții de sănătate publică. ”Șefa Inspecției Sanitare de Stat, Simona Pârvu vorbea de parcă era Hexi Pharma. Scena era uluitoare! Simona Pârvu zice că din cauza acestor analize fizico-chimice au ajuns toți să se teamă și că e suficientă testarea eficacității; că au deja rezultate care arată că dezinfectanții au dovedit că sunt eficienți”, povesteşte martorul intervievat de GSP, sub anonimat. Iar persoana citată adaugă: ”Secretarul de stat Corina Pop și directorul Inspecției Sanitare, Simona Pârvu, vorbeau ca pe vremea lui Cadariu! Pârvu a prezentat un plan de testare a dezinfectanților care e o struțocămilă, neîntîlnită nicăieri în lume! Mă uitam la ea și nu-mi venea să cred. Abia m-am abținut să nu o întreb de ce e acolo și nu și-a dat demisia!”

Citeşte şi: INCREDIBIL Hexi Pharma are sediul în blocul SRI

Înainte de a deveni secretar de stat, în decembrie 2015, Corina Pop (foto) a fost şef secţie Medicină internă la Spitalul Universitar din Capitală. Ca mulţi colegi de breaslă, şi domnia sa a preferat să ignore Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care stabileşte ca incompatibilă exercitarea profesiei de medic cu calitatea de angajat sau colaborator al companiilor farmaceutice. Astfel, în 2014, Pop a primit de la cinci firme de medicamente (AbbVie, Johnson & Johnson România, Merck Sharp, Takeda Pharmaceuticals şi Worwag Pharma) aproape 11.000 lei, pentru a participa la diverse evenimente în ţară şi în străinătate. Pentru 2015, situaţia cheltuielilor companiilor farmaceutice cu medicii din România nu este încă disponibilă, termenul legal de publicare fiind 30 iunie (toate detaliile despre controversele generate de publicarea de către firmele farma a cheltuielilor cu medicii, asociaţiile profesionale ale acestora, unităţile medicale, în "Afacerea Medicamentul. Drumul banilor").

Citeşte şi: Dorin Cocoş, implicat și în dosarul medicilor din București: Precizările făcute de Elena Udrea

Totuşi, găsim câteva indicii, pe de o parte, în raportările unor firme pe site-ul propriu, pe de alta, în declaraţia de avere depusă de Pop în 2016 pentru anul anterior. Secretarul de stat admite că a încasat anul trecut aproape 27.500 lei de la patru firme de medicamente prezente pe piaţa românească: Jonhnson & Johnson România (19.923 lei), Bristol Myers Squibb (2.217 lei), Merck Sharp Dhome România (aproape 1.928 lei) şi Abbvie (3.389 lei). Nu menţionează, însă, şi cei 1.236 de lei pe care Vifor Pharma declară că i-a virat, în aprilie 2015, pentru „conferenţiere”. Tot din declaraţia de avere pe 2015 rezultă că secretarul de stat Corina Pop a mai activat ca „medic specialist” la două centre medicale private (de la care a încasat peste 7.700 lei), dar şi ca membru în comisia de experţi pentru tratamentul hepatitelor cronice şi boli inflamatorii intestinale, prestaţie pentru care a fost remunerată cu 500 lei.

Citește și: Țara în care premierul a decretat STARE DE URGENȚĂ din cauza sinuciderilor

Simona Pârvu, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat, lucrează de mulţi ani în Ministerul Sănătăţii.La sfârşitul lui 2013, ea a fost protagonista unei controverse majore, MS solicitând comisiei interne de disciplină sancţionarea acesteia.Totul a început după ce statul a achiziţionat 600.000 de doze de vaccin antigripal de la compania Abbott Products, lotul fiind însă produs pentru piaţa chineză.Simona Pârvu, arăta la vremea respectivă Ministerul Sănătăţii, a solicitat direcţiilor de sănătate publică din toată ţara să nu raporteze la Ministerul Sănătăţii, ci direct la firma Abbott Products datele privind utilizarea vaccinului.În acest context, ministerul condus de Eugen Nicolăescu a concluzionat că şefa Inspecţiei Sanitare de Stat şi-a depăşit atribuţiile, impunându-se verificări şi sancţionarea disciplinară a Simonei Pârvu.La fel ca secretarul de stat Corina Pop, dar la o scară mai mică, şi Simona Pârvu a colaborat cu sectorul privat farmaceutic.În anul 2013, de exemplu, a încasat 1.000 de lei de la Antibiotice S.A., cu titlu de „consultanţă ştiinţifică”. Veniturile sale pe anul respectiv, din salarii şi indemnizaţie de membru în Consiliul de Administraţie al Institutului Cantacuzino, au depăşit 74.000 lei.

______

PRECIZARE:

Punct de vedere

Referitor la articolul publicat de site-ul tolo.ro și preluat și de site-ul dvs, din dorința de vă informa corect și onest, va transmit mai jos punctul meu de vedere.

Respect ancheta jurnalistică a domnului Cătălin Tolontan preluată și de site-ul dvs și cred că este obligatorie devoalarea tuturor ilegalităților din sistemul de sănătate.

Descrierea faptelor și a discuțiilor purtate în cursul ședintei de la MS din data de 31 mai 2016 precum și lista participanților se regăsesc în minuta întâlnirii și stau la dispoziția presei.

Sedința a avut ca obiectiv Planul de reformă în privința controlului si a utilizării biocidelor. S-au discutat măsuri concrete și modalități practice prin care MS să poată controla în viitor concentrațiile substanțelor biocide utilizate în domeniul sanitar, în vederea asigurării calității serviciilor medicale.

Nu am susținut și nu susțin secretizarea concentrațiilor dezinfectanților, este o informație eronată, probabil că sursa care a asistat la ședința de la Ministerul Sănătății a facut o confuzie legată de posibilitatea desecretizării și deasemenea o confuzie legată de persoanele care au luat cuvântul.

Activitatea mea în calitate de Secretar de Stat la MS din decembrie 2015 se referă la măsurile de reformă în domeniul medical iar pe parcursul acestui mandat am avut în vedere transpunerea experienței mele din sistemul medical în beneficiul pacienților.

În legătură cu relația mea cu firmele de medicamente, anterioară numirii mele ca Secretar de Stat la MS, precizez ca am refuzat nenumărate sponsorizări referitoare la participarea la Congrese Internaționale sau de a conduce studii de cercetare, dar am acceptat participarea, împreună cu echipa de doctori pe care am condus-o, doar la acele congrese și activități de formare care au fost relevante pentru activitatea profesională ca medic primar și cadru universitar.

Toate acestea s-au facut în condiții de perfectă legalitate și de transparență, fără a fi condiționată în nici un fel în deciziile pe care le-am luat în activitatea mea clinică, ca medic, în tratarea pacienților.

Nu am avut niciodată nici o relație cu nici o firmă din domeniul dezinfectanților și m-am implicat activ în lupta împotriva infecțiilor nosocomiale și în respectarea normelor de igienă în spital.

Sunt o persoană onestă și muncitoare și intotdeauna am muncit cu seriozitate și responsabilitate pentru rezultatele mele profesionale în calitate de medic și cadru universitar.

Martor al spuselor mele vă stau colegii și elevii mei pentru care am încercat să reprezint un model de moralitate, precum și pacienții mei pentru al căror ajutor mi-am dedicat întrega mea existență profesională.

Am tot respectul pentru demersul dumneavoastră jurnalistic și vă stau la dispoziție pentru orice informație necesară pentru a continua lupta împotriva nedreptății și minciunii.

Dr Corina Pop

Bucuresti, Iunie 2016

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.