Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PARADOX Gazul rusesc a ajuns mai ieftin decât gazul românesc

gazprom

Gazele rusești au ajuns să fie mai ieftine decât cele produse în România. Gazprom nu are vreo tehnologie ultra eficientă la care OMV sau Romgaz nu au acces. Ci pur și simplu, prețul gazului românesc este umflat de taxe. S-a ajuns în această situație pentru că nu mai consumăm cine știe ce gaze. Surplusul ajunge în depozite, dar când e folosit, ajunge să fie cu 15% mai mult decât dacă ar fi ajuns direct la consumatori.

Citeşte şi: ISIS a publicat ultimele imagini în viață cu cel mai căutat terorist / FOTO

În condiții normale, gazele importate din Rusia sunt de două ori mai scumpe decât cele din producția internă. În iarna trecută, costau cam 530 de dolari mia de metri cubi, însă conform Ministerului Energiei, ultimele importuri au ajuns să fie chiar mai ieftine decât producția Petrom sau Romgaz. Astfel, Gazprom vinde acum gaze în România cu 250 de dolari mia de metri cubi, iar gazele românești se contractează la 280 de dolari.

Citeşte şi: Adevăratul motiv pentru care a fost dezmoştenit fostul principe Nicolae: Ce a comis prinţişorul/FOTO

Rușii nu ne-au făcut vreo reducere, ci pur și simplu prețul gazului românesc nu poate scădea în același ritm din cauza taxelor de depozitare. În lunile de vară, România produce mult mai mult gaz decât poate consuma, asta și pentru că industria energofagă a scăzut vertiginos în ultimii ani. În 2006 de exemplu, România consuma aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaze. În urmă cu un deceniu, importurile de gaze rusești asigurau cam 30% din necesarul de gaze al României. În prezent, țara noastră își poate asigura de una singură aproape toate gazele de care are nevoie, dar în spatele acestei independențe se ascund câteva mii de locuri de muncă pierdute. Surplusul gazelor exploatate pe timpul verii ajunge în depozite, unde e stocat până când dă gerul.

Citeşte şi: A fost găsit Cristi, personajul care face senzaţie pe internet. Povestea din spatele unui viral

Depozitele intră în funcțiune mai ales atunci când presiunea scade, din cauza temperaturilor mici. Din momentul în care ajunge în depozit, gazul este taxat cu 45 de dolari pe mia de metri cubi și asta face ca prețul să crească cu 15%. În schimb, importurile rusești ajung direct în termocentrale, așa că prețul nu este umflat de taxele de depozit. Cei de la ANRE spuneau încă de anul trecut că e doar o chestiune de timp până când importurile vor fi mai ieftine.

Vezi şi: Discovery Channel difuzează un documentar despre tragedia din Clubul Colectiv

„În fiecare an au rămas câteva sute de milioane de metri cubi în depozite ceea ce generează pierderi producătorului. Prețul de import este mai mic decât prețul de intern plus tariful de depozit. Iar dacă luăm în considerare un depozit care s-a constituit cu un an sau doi ani în urmă tarifele de depozitare se însumează”, declara Nicolae Havrileț, președinte ANRE, în octombrie 2015. În acest moment, România are în depozite cam 1,4 miliarde de metri cubi, în ușoară creștere față de anul trecut. A crescut însă și tariful de stocare, cu aproape 3 procente de la un an la altul. Foarte important, prețul gazelor este corelat de cel al petrolului, deși ieftinirea propriu-zisă se produce cu un decalaj de șase luni. Pe cale de consecință, în viitor, taxa de stocare va avea o pondere și mai mare în prețul final, spun cei de la Digi 24.

Vezi şi: ALERTĂ în Stetele Unite: O reţea mai puternică decât ISIS îi ameninţă pe americani

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.