Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poziție SURPRINZĂTOARE: Dezmembrarea UE nu mai este de neconceput în viziunea Germaniei

InSerbia News
germania ue

Insistenţa Germaniei asupra austerităţii în zona euro a lăsat Europa mai divizată ca oricând, iar o dezmembrare a Uniunii Europene nu mai este de neconceput, a declarat vicecancelarul german Sigmar Gabriel pentru revista Der Spiegel, transmite sâmbătă Reuters, conform agerpres.ro

Gabriel, al cărui Partid Social Democrat (SPD) este partener în marea coaliţie cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, a spus că eforturile extenuante ale unor ţări precum Franţa şi Italia de a-şi reduce deficitele fiscale implică riscuri politice.

RĂSTURNARE de SITUAȚIE: Ambasadorul SUA la București nu trebuie să plece


"L-am întrebat cândva pe cancelar, ce ar fi mai costisitor pentru Germania: ca Franţei să i se permită să aibă o jumătate de punct procentual mai mult la deficit (stabilit la maximum 3% din PIB pentru zona euro) sau ca Marine Le Pen să devină preşedinte?", a declarat Gabriel, referindu-se la lidera Frontului Naţional (extrema dreaptă). Angela Merkel "încă îmi mai datorează un răspuns", a adăugat Gabriel, al cărui partid pledează pentru o concentrare mai mare pe investiţii, în timp ce conservatorii lui Merkel pun accentul pe disciplina fiscală ca fundament al prosperităţii economice. 

Este de aşteptat ca SPD să-l aleagă pe Gabriel, preşedintele formaţiunii, care este şi ministru al economiei în guvernul german, pentru a candida împotriva cancelarului Merkel în scrutinul federal din septembrie, au declarat în această săptămână surse din partid.

Comandament de iarnă la MAI. Premierul Sorin Grindeanu, prezent. Ce s-a discutat / UPDATE


Întrebat dacă el chiar crede că ar putea câştiga mai multe voturi prin transferul mai multor bani din Germania către alte ţări ale UE, Gabriel a răspuns: "Ştiu că discuţia aceasta este foarte nepopulară. Dar mai ştiu şi despre starea UE. Dezmembrarea sa nu mai este de neconceput". "Dacă acest lucru se va întâmpla, copiii şi nepoţii noştri ne vor blestema. Pentru că Germania este cel mai mare beneficiar al comunităţii europene, atât din punct de vedere economic, cât şi politic", a mai spus el. 

În altă ordine de idei, Gabriel a susţinut că ar trebui interzise în Germania moscheile conduse de islamişti ultraconservatori, cunoscuţi sub numele de salafişti, astfel de comunităţi ar trebui dezmembrate şi predicatorii expulzaţi. "Pe acest subiect am toleranţă zero", a insistat Gabriel atunci când Der Spiegel i-a amintit că tunisianul care a ucis 12 oameni într-un atac la un târg de Crăciun din Berlin avea legături cu predicatori salafişti. 

"Moscheile salafiste trebuie interzise, comunităţile trebuie dezmembrate, iar predicatorii expulzaţi. Şi cât mai repede cu putinţă", a susţinut vicecancelarul german. 

În ultimii ani în Germania s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de salafişti. În noiembrie, şeful agenţiei de informaţii interne declara pentru Reuters că organizaţia sa estima că existau circa 40.000 de islamişti în Germania, printre care 9.200 de salafişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.