Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia mută după planul dejucat de ucrainieni la Odesa. Manevre militare în Transnistria

tiraspol

Peste 400 de militari ruşi şi 30 de piese de armament au efectuat exerciţii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după ce serviciul ucrainean de securitate (SBU) a dejucat în cursul nopții o lovitură militară a pro-rușilor din regiunea Odessa.

Oleg Kocetkov, purtător de cuvânt al armatei ruse, a precizată că trupele ruse staţionate în regiunea separatistă prorusă au tras aproximativ 100.000 de unităţi de muniţie. La manevre au fost folosite lansatoare de rachete și au luat parte vehicule blindate de transport de trupe, a mai declarat Kocetkov.

Manevrele militare ruse au loc la doar câteva ore după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunțat că în cursul nopții au fost reţinute 29 de persoane care ar fi pus la cale o insurecţie separatistă prorusă la Odesa, după modelul urmat de separatiştii din estul Ucrainei. Sursa citată susţine că respectivii indivizi dispuneau de un important arsenal de arme şi explozivi şi acţionau la ordinele liderilor separatişti din est, având în plan şi asasinarea unui deputat şi a mai multor militanţi pro-europeni.

Citește și: Zeci de arestări la Odesa după o tentativă de revoltă pro-rusă

Autorităţile de la Chişinău se tem de prezenţa rusă în Transnistria, intensificată după ce Moscova a anexat anul trecut Peninsula ucraineană Crimeea, în contextul în care Rusia este acuzată de către Kiev şi Occident că susţine cu armament şi trupe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii respinse de către ruşi.

Transnistria, o regiune sepatistă cu o populaţie predominant rusofonă şi rusofilă, şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în anii '90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu România, în urma prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice.

Citește și: Flacăra separatismului pro-rus se aprinde şi în Odesa

Premierul moldovean, Chiril Gaburici, urmează să efectueze astăzi o vizită la Tiraspol, pentru a se întâlni cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk. Întrevederea este programată la complexul hotelier Rossia, în vederea semnării unei colaborări în domeniul asigurărilor, iar la finalul întâlnirii este programată o conferinţă de presă comună. Este vorba despre a doua întrevedere dintre Gaburici şi Şevciuk. La prima întâlnire, în 14 martie, a fost prelungit memorandumul privind circulaţia trenurilor de marfă prin regiunea transnistreană.

Citește și: Tensiuni la Odesa: Acţiune în forţă împotriva liderilor pro-ruşi din Rada Populară Basarabeană

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.