Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de arestări la Odesa după o tentativă de revoltă pro-rusă

Autorităţile ucrainene au anunţat arestarea la Odesa a 39 de indivizi care aveau misiunea de a declanşa o 'rebeliune' prorusă în acest oraş-port la Marea Neagră, unde în ultimele luni s-au produs mai multe explozii încă neelucidate, transmite AFP. 

Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), joi au fost reţinute 29 de persoane care ar fi pus la cale o insurecţie separatistă prorusă la Odesa, după modelul urmat de separatiştii din estul Ucrainei. Sursa citată susţine că respectivii indivizi dispuneau de un important arsenal de arme şi explozivi şi acţionau la ordinele liderilor separatişti din est, având în plan şi asasinarea unui deputat şi a mai multor militanţi pro-europeni.

Citește și: Flacăra separatismului pro-rus se aprinde şi în Odesa

'Conform planului lor, aceste acţiuni ar fi trebuit să fie începutul preluării controlului asupra acestui teritoriu pentru a smulge oraşul Odesa şi regiunea omonimă şi să creeze acolo o nouă cvasi-republică' autoproclamată, a declarat şeful SBU, Valentin Nalivaicenko. 

Potrivit agenţiei France Presse, SBU a mai anunţat arestarea, marţi, a încă zece indivizi, toţi ruşi, pe care i-a acuzat că aveau misiunea să comită 'acte de sabotaj şi atentate' la Odesa înaintea manifestărilor de vineri dedicate marcării a 71 de ani de la înfrângerea trupelor germane în acest oraş, ceremonii la care va fi prezent şi preşedintele Petro Poroşenko.

Citește și: Tensiuni la Odesa: Acţiune în forţă împotriva liderilor pro-ruşi din Rada Populară Basarabeană

Zeci de explozii suspecte ce au vizat infrastructuri strategice şi militare, precum şi sedii ale unor ONG-uri şi partide politice, s-au produs în ultimele luni în oraşele Odesa şi Harkov, acţiuni atribuite de autorităţile ucrainene serviciilor secrete ruseşti.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.