Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL IMENS la Podgorica: Organe de stat ruse, implicate în COMPLOTUL din Muntenegru

pixabay.com
diverse, umbra, spion

Procurorul special muntenegrean a afirmat duminică că organe de stat ruse sunt implicate în tentativa de complot dejucată în ziua alegerilor parlamentare din octombrie care a avut ca obiectiv să împiedice aderarea Muntenegrului la NATO, transmite AFP.

"Până în prezent, am avut dovezi că structurile naţionaliste din Rusia se află în spatele complotului, dar acum (acestea arată) şi că organele de stat ruse sunt implicate la un anumit nivel", a declarat Milivoje Katnic într-un interviu acordat mai multor media locale.

Parchetul muntenegrean suspectează în total 25 de persoane, în principal cetăţeni sârbi şi doi ruşi, că au pregătit misteriosul puci de la 16 octombrie, ziua alegerilor parlamentare.

Vreo 15 suspecţi au fost arestaţi, dar cei doi cetăţeni ruşi, bănuiţi că au fost organizatorii, sunt căutaţi de justiţia locală.

Potrivit magistratului, este vorba despre Eduard Sismakov, care în 2014 era "adjunctul ataşatului militar rus în Polonia" şi care a operat în acest complot sub numele Eduard Şirokov, precum şi despre un anume Vladimir Nikolaievici Popov.

Citește și: Tensiunea crește în Marea Chinei de Sud. Americanii au trimis de urgență un portavion

Procurorul a subliniat că "unicul motiv al acestor structuri" a fost de "a împiedica Muntenegrul să intre în NATO" .

Această ţară din Peninsula Balcanică urmează să ratifice în acest an aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Opoziţia prorusă cere organizarea unui referendum, idee respinsă de putere.

Potrivit Parchetului, presupuşii complotişti intenţionau să intre cu forţa în clădirea parlamentului în ziua alegerilor, pentru a proclama victoria coaliţiei opoziţiei proruse, Frontul Democratic, şi să îl reţină la Milo Djukanovic ori chiar să îl ucidă.

Omul forte al Muntenegrului de la începutul anilor 1990, Milo Djukanovic rămâne în ochii opoziţiei adevăratul stăpân al ţării, chiar dacă la sfârşitul lui 2016 el a abandonat funcţia de prim-ministru în favoarea unui colaborator apropiat, Dusko Markovic.

"Serviciile de informaţii din ţări prietene din Europa, dar mai ales din Statele Unite şi Marea Britanie, au ajutat Muntenegrul" în cadrul anchetei, a mai spus Milivoje Katnic, potrivit Agerpres.

El a îndemnat autorităţile ruse să ancheteze asupra "structurilor" ruse care ar fi participat la complot.

Patru cetăţeni sârbi au pledat vinovaţi şi au fost condamnaţi pentru participare la complot. Al cincilea, Aleksandar Sindjelic, un naţionalist sârb, a fost prezentat de Milivoje Katnic ca un "martor principal" al Parchetului.

Parchetul urmează să interogheze luni doi deputaţi ai opoziţiei proruse, Andrija Mandic şi Milan Knezevic, suspectaţi de implicare în puci, dar care au negat orice legătură cu tentativa de lovitură de stat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.