Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiştii CSM au găsit cinci probleme în noul proiect de graţiere/ DOCUMENT

inchisoare puscarie gratii

Proiectul legii graţierii, trimis de Guvern în Parlamentul, are mai multe probleme, potrivit specialiştilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii . CSM urmează să dea un aviz pe acest proiect pe 28 februarie.

Observațiile cu privire la proiectul Legii grațierii colective apar într-o notă întocmită de Direcția legislație, documentare și contencios a CSM și care urmează să fie luată în discuție de plenul Consiliului în ședința de săptămâna viitoare. În document, specialiștii din CSM identifică cinci probleme care trebuie să fie rezolvate înainte de adoptarea legii.

Vezi AICI observaţiile CSM! (.pdf)

1. Denumitea proiectului de act normativ este improprie. CSM propune schimbarea denumirii din "Lege pentru graţierea unor pedepse" în "Lege pentru graţierea unor pedepse şi măsuri educative privative de libertate".

2. Limita de 5 ani ani inclusiv pentru pedepsele graţiate este, în opinia CSM, prea mare. Deşi pedepsele cu grad ridicat de pericol social sunt excluse de la graţiere, pedepsele de cinci ani indică existenţa unor fapte grave cu un pericol social deosebit. De asemenea, potrivit CSM, trebuie ţinut cont de faptul că graţierea se aplică pedepselor pentru fiecare faptă în cazul pluralităţii de infracţiuni şi nu pedepsei contopite.

3. Articolul 2 al proiectului de lege, cu privire la graţierea parţială, este formulat imprecis. CSM sugerează ca articolul să fie formulat în aşa fel încât să reias clar că graţierea parţială se aplică doar pedepselor mai mari de 5 ani. De asemenea, sintagma "persoane care sunt unic întreţinător de familie" trebuie definită clar.

4. CSM remarcă faptul că proiectul de lege nu menţionează dacă graţierea se aplică sau nu pedepselor cu suspendare. În acest condiţii, se poate genera o discriminare, pentru că vechiul cod penal menţionează că graţierea are efecte automate asupra pedepselor cu suspendate, în vreme ce noul cod penal menţionează contrariul. Experţii CSM sugerează ca legiuitorul să menţioneze clar în lege dacă se graţiază sau nu şi pedepsele cu suspendare.

5. CSM sugerează că legea trebuie să menţioneze clar dacă pe lista pedepselor exceptate de la graţiere intră şi forma tentată a infracţiunilor (tentativele, infracţiuni neconsumate).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.