Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tolontan critică DNA în cazul Ponta-Blair: 'Seamănă mai degrabă cu poliția politică'

puterea.ro
dna sri

Jurnalistul Cătălin Tolontan surprinde cu un discurs critic la adresa DNA, după declanșarea urmăririi penale în cazul Ponta-Ghiță-Blair. Comentând comunicatul procurorilor, Tolontan afirmă că DNA pare să-și depășească atribuțiile legale, intrând în zona poliției politice.

„Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate.” - Comunicat DNA

Deși pornește de la un caz concret, în care sunt implicați politicieni care stârnesc pasiuni intense, Tolontan menționează că este vorba despre un principiu, nu despre anumite persoane.

Jurnalistul atrage atenția că legea de funcționare a DNA și Constituția nu le oferă procurorilor atribuții în domeniul „grădinăritului democrației”.

Vezi și: Primele declarații ale lui Tony Blair după ce Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală

„Băgîndu-se într-un lucru la care nu se pricepe și la care nu are dreptul, DNA comite o eroare imensă. Procurorii afirmă că poporul își alege reprezentanții pe bază de competență și probitate. Cine hotărăște asta? Poate poporul alege pe bază de soluții viitoare, nu de competență trecută. Poate alege în funcție de idei și de proiecte. Pe bază de replică. De speranță sau de încredere. De orice vrea el, în limitele legii!  Dacă ar decide prioritar pe bază de CV, cei tineri n-ar mai intra niciodată pe liste.

Sîntem în fața unei premiere. Deși neales de nimeni, parchetul anticorupție decide printr-un document oficial, a cărui argumentație va ajunge și în fața judecătorilor, ce e OK și ce nu e OK să alegem noi!

Din comunicat reiese clar că DNA consideră că ei, procurorii, și, probabil, ”partea bună” a societății trebuie să aibă un cuvînt de spus în cine poate fi ales de către români. Oamenii competenții și cei corecți au voie, restul, afară! Dar cine discerne competența și integritatea? Probabil DNA și SRI. Deși n-au nici un mandat.

Primii se ocupă cu infracțiunile, ceilalți, cu apărarea Constituției. Nici procurorii și nici ofițerii de informații nu sînt Părinții Fondatori ai democrației. Dacă vor asta, să-și dea demisia și să candideze”, scrie Tolontan pe blog.

Vezi și: EXCLUSIV Încă un greu a fost audiat în noul dosar al lui Victor Ponta / SURSE

Potrivit jurnalistului, Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Tony Blair sunt o miză infimă, iar „discuția e dacă acceptăm noua doctrină penală care seamănă mai degrabă cu poliția politică”.

„Judecați dacă exprimarea este o exagerare! Poliție politică înseamnă să faci, fără să poți fi tras la răspundere, lucruri pentru care alții răspund în mod transparent în fața celor care i-au ales.

Pentru că poliția politică nu presupune doar ca instituțiile de forță să apere dictatorul sau să se amestece în mod discreționar în politică în favoarea unei tabere. Amestecul este doar un instrument. Ideea fondatoare contează. Iar baza conceptuală a poliției politice constă în chiar convingerea poliției că ea știe să facă politică mai bine decît cei aleși. (...)

Cotizînd, chiar și fără să vrea, la narativul Să-nu-aveți-încredere-în-nimeni-din-politică, Laura Kovesi greșește. Sau așa gîndește”, mai scrie Tolontan pe blog.

Vezi și: Guvernul vrea să schimbe din temelii Codul Fiscal. Toți angajații vor fi afectați

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.