Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu UIMEȘTE: Îi dă dreptate lui Liviu Dragnea

Octav Ganea / http://inquamphotos.com/
basescu

Senatorul Traian Băsescu, președintele PMP, a declarat că varianta anunțată de președintele PSD, Liviu Dragnea, privind trecerea proiectului privind salarizarea prin Parlament ca inițiativă legislativă trebuie luată în seamă, pentru că "o lege a salarizării unitare așezată pe criterii corecte te face să rămâi în istorie".

"Deci, dacă iau de bună ultima declarație, noua lege a salarizării nu va trece prin asumarea răspunderii de către Guvern, nu va trece nici ca lege ordinară trimisă de Guvern, ci va fi semnată săptămâna asta de Călin Popescu Tăriceanu și de Dragnea, la o întâlnire politică, nu știu ce au, și va fi trimisă în Parlament ca inițiativă legislativă. Cu majoritatea pe care o au, sunt convins că o vor trece mai repede decât ar fi procedurile de asumare a răspunderii (...), sunt convins că va trece foarte repede ", a declarat Traian Băsescu, marți seară, la B1 Tv, întrebat despre ce se va întâmpla cu noua lege a salarizării anunțată de coaliția de guvernare.

Citește și: Traian Băsescu îi dă cea mai proastă veste lui Liviu Dragnea: Decizia pe care o ia CCR

Întrebat dacă varianta de proiect legislativ este una corectă, el a ezitat să se pronunțe, precizând că nu e specialist, dar a adăugat că este de acord cu unele dintre principiile la lege enunțate în spațiul public.

"Principiile Legii salarizării unitare: salariul șefului mai mare decât șeful subalternului, punct. Azi avem o nebunie în ministere, sunt zeci, sute de funcționari cu salariul mai mare decât al ministrului. Alt principiu: salariul pentru studii superioare mai mare decât salariul pentru studii medii, punct. Alt principiu, salariul pentru demnități publice mai mare decât funcții de conducere executive", a spus președintele PMP, conform Agerpres.

Despre planul de creșteri salariale avut în vedere până în 2022, anunțat pe pagina de Facebook a președintelui PSD, Liviu Dragnea, Băsescu a arătat că toate aceste măriri de salarii vor genera "inflație controlată", dar, pe de altă parte, vor duce la reducerea deficitului înregistrat la nivelul fondului de pensii.

"Deci, nici Guvernul nu o publică, nici ministrul de Finanțe, nici ministrul Mediului, ci ne-o pune pe Facebook Dragnea. Ne prezintă etapizarea creșterilor de salarii din 2017, etapa 2020 și etapa 2022. (...) Sigur, sunt niște creșteri aparent spectaculoase. Dacă nu va fi o depreciere a monedei naționale, care a început deja, ne paște nu inflația, neapărat, generată de prea mulți bani pe piață, ci inflația controlată, eventual de Banca Națională, nu de altcineva. Asta înseamnă că Guvernul îți dă cu o mână și îți ia cu cealaltă prin deprecierea monedei naționale sau prin creșterea prețurilor (...). Mărirea se duce în prețuri, nu în altă parte. (...) Va fi mult diminuată creșterea prin deprecierea monedei naționale", a susținut președintele PMP.

Băsescu a adăugat că, pe de altă parte, va exista și un "efect pozitiv" al acestor măriri de salarii.

"Unul dintre efectele pozitive pe care eu le văd și aici avem o chestiune la care trebuie să privim pe termen lung pentru România, vrea, nu vrea, intră într-un proces de ajungere din urmă a salariilor medii din UE, trebuie să intri în acest proces. (...) Avantajul este că va diminua deficitul de la fondul de pensii. Pentru că sursa de venit la fondul de pensii de stat este CAS, care se pune pe salarii. Or, avem un dezavantaj că această creștere se produce la aparatul bugetar, deci cheltuieli mai mari cu personalul, dar și un avantaj că această mărire contribuie la diminuarea deficitului fondului de pensii", a mai declarat președintele PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.