Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei milioane de români pierduți pe frontul de vest

Haideți să ne imaginăm că România a fost timp de un deceniu într-un continuu război devastator în care a pierdut peste trei milioane de oameni. Trei milioane de oameni tineri, în putere, care ar fi muncit și creat în țară. Sângele și coloana vertebrală a nației. Trei milioane de români care sunt pierduți definitiv, care nu se vor mai întoarce, care nu vor locui, construi și crea aici, care nu vor lăsa în urmă alte generații de români.

Un război care lasă țara fără tineri, fără creiere și brațe de muncă, fără milioane de femei și bărbați, fără medici, instalatori, șoferi, profesori, ingineri, informaticieni, constructori.

Gândiți-vă cât de mari sunt pierderile. Gândiți-vă cât poate face un om în viață. Dar trei milioane de oameni? Oamenii sunt cea mai importantă resursă a unei națiuni. Limba, cultura, statul, economia privată, toate acestea folosesc ca principal combustibil oamenii. Oamenii și nu banii fac lumea să se învârtă și o națiune să existe.

Deși nu a trecut printr-un război devastator, România a pierdut în ultimul deceniu peste trei milioane de români. Din fericire, spre deosebire de morții din război, nu sunt pierduți definitiv, pot fi aduși înapoi. Nu toți dar măcar o parte din ei. Sunt oameni care trăiesc, au familii și muncesc în afara României, majoritatea în vestul Europei. Sunt oameni care contribuie prin munca lor la dezvoltarea națiunilor-gazdă și care vor da noi generații acestor națiuni. Dacă nu-i aducem acasă pe cei plecați de curând, cum putem spera să-i aducem pe cei din generațiile viitoare, care se vor naște acolo? În două generații își vor uita limba și istoria și vor fi asimilați. Atunci vom putea spune că am pierdut definitiv aceste milioane de români. Pe ei și generațiile viitoare.

Un lucru e cert: nu pot fi aduși acasă cu rugăminți și simple promisiuni. E nevoie de eforturile întregii clase politice și ale administrației. E nevoie de o strategie națională de recâștigare a milioanelor de români plecați în afară. Sau măcar să încercăm să-i convingem să rămână pe cei care vor să plece. De ce pleacă românii în afară? De ce pleacă în Occident? Fiindcă acolo găsesc libertate, civilizație și prosperitate.

Momentul e prielnic. După ce ani de zile România s-a înfundat în corupție și în divizarea adusă de Băsescu și inamicii săi, astăzi există șansa unui nou început.

Din aceeași serie:

Falimentul demografic al națiunii române

Va mai fi România a românilor peste 100 de ani?

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.