Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tunisia respinge criticile Germaniei în materie de migraţie

Chiar înainte de întâlnirea sa, marţi, cu cancelarul german Angela Merkel, premierul tunisian Youssef Chahed a respins în bloc cererile Germaniei care reproşează Tunisiei, după atentatul de la Berlin, lipsa de cooperare în materie de migraţie, potrivit AFP, transmite agerpres.

Cancelarul german indicase sâmbătă că vrea să semnaleze omologului său Youssef Chahed că Tunisia trebuie să ridice obstacolele în calea expulzărilor persoanelor fără acte, în special fiind vorba de persoane legate de mişcarea salafistă. Germania a avut acelaşi tip de reproşuri şi la adresa Algeriei şi Marocului.

Citeşte şi: Două trenuri s-au ciocnit în Luxemburg. Cel puţin şase persoane au fost rănite - FOTO/VIDEO

Caz emblematic, Tunisia a blocat luni de zile în 2016 expulzarea lui Anis Amri, individul care va sfârşi prin a ucide 12 persoane la Berlin în 19 decembrie 2016, intrând în plină mulţime cu un camion la un târg de Crăciun, într-un atentat revendicat de Statul Islamic.

"Autorităţile tunisiene nu au făcut nicio eroare", a afirmat Youssef Chahed într-un interviu apărut marţi în cotidianul Bild, părând chiar să arunce greşeala asupra Berlinului. "Noi aşteptăm de la autorităţile germane probe clare că persoana este într-adevăr tunisiană. Migranţii clandestini utilizează documente false de identitate şi încetinesc procedura", a spus el.

El a minimalizat de asemenea amploarea problemei: "Este (vorba despre) un număr foarte restrâns, circa 1000 de persoane".

Tot în Bild, premierul tunisian a mai spus "nu" Angelei Merkel cu privire la ideea acesteia privind înfiinţarea de tabere în Tunisia pentru a-i primi pe migranţii salvaţi în cursul traversării Mediteranei, care pleacă din Libia, şi împiedicând astfel sosirea lor în Europa. "Noi trebuie să vorbim calm şi respectuos despre posibilităţi care există în acest domeniu", spusese cancelarul german.

"Tunisia este o democraţie tânără, nu cred că aceasta (ideea privind înfiinţarea de tabere pentru migranţi în Tunisia) poate funcţiona şi noi nu avem capacităţi pentru tabere de refugiaţi. Soluţia trebuie găsită împreună cu Libia", unde traficanţii profită de haos şi de absenţa unui stat funcţional", a subliniat Chahed.

Citeşte şi: Prima reacţie a Kremlinului după demisia ŞOC de la Casa Albă: 'Nu este treaba noastră!'

În plin an electoral, problema a devenit fierbinte pentru cancelarul Angela Merkel, atacată până şi în tabăra sa conservatoare pentru politica sa de primire a migranţilor în 2015, când au sosit aproape 1 milion de solicitanţi de azil.

Partidul populist antiimigraţie AfD profită de situaţie pentru a se impune în peisajul politic, acuzând-o pe Merkel că a pus ţara în pericol.

Guvernul german este cu atât mai exasperat cu cât din punct de vedere statistic tunisienii, algerienii şi marocanii nu obţin statutul de refugiaţi decât în procent de 0,8%, 2,7% şi respectiv 3,5% din cazuri.

Dar subiectul expulzărilor este la fel de sensibil în Tunisia, ţară afectată grav de şomajul în rândul tinerilor. Numeroase familii trăiesc de fapt din banii rudelor lor instalate în Europa. De altfel, la sfârşitul anului 2016, în urma polemicii legate de Anis Amri, manifestaţiile s-au înmulţit împotriva revenirii jihadiştilor tunisieni. Cu aproape 5.500 de cetăţeni, potrivit ONU, în rândurile grupărilor precum Statul Islamic, în special în Irak şi în Siria,Tunisia este una din principalele zone de recrutare pentru aceste grupări. Revenirea lor s-ar putea dovedi catastrofală pentru o ţară care a reuşit, în pofida crizei economice şi a unor atentate, să-şi păstreze stabilitatea şi progresele democratice pentru a deveni singurul stat care nu a eşuat în urma "Primăverii arabe".

Promiţând să susţină Tunisia printr-o politică de dezvoltare şi investiţii, Angela Merkel a părut să respingă ideea de a condiţiona ajutorul pentru Tunisia de progresele sale în problema migraţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.