Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a dat drumul la robinetul cu refugiati. Insulele grecești luate cu asalt

stirileprotv.ro
refugiati Lesbos

Numărul migranţilor şi refugiaţilor în taberele de primire şi de înregistrare (hotspots) de pe cele cinci insule greceşti din Marea Egee, înfiinţate după acordul UE-Turcia, continuă să crească după puciul eşuat în Turcia, potrivit cifrelor publicate de guvernul grec şi citate de AFP. Acest număr se ridicase joi la circa 10.200 de persoane pentru o capacitate de 7.450 de locuri pe aceste insule, faţă de 8.500 înainte de 15 iulie, dată la care avusese loc tentativa de lovitură de stat în Turcia vecină.

Vezi și: BOMBĂ Plângere PENALĂ la DNA împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu / DOCUMENT

În 1 august, acest număr înregistrase deja o creştere cu 11 %. Media numărului sosirilor pe insule a înregistrat o uşoară creştere trecând 'de la 85 de persoane după 15 iulie la 100 după 1 august', a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală, fără a preciza dacă această medie este pentru sosiri zilnice, săptămânale sau lunare. Ea a subliniat că 'nu există motiv de panică' în ceea ce priveşte această creştere în măsura în care acest număr rămâne net inferior celui al migranţilor care soseau cu miile pe insule anul trecut. 'Pentru a face faţă acestei creşteri, studiem extinderea capacităţii taberelor pe insule', a adăugat această sursă. Asociaţii şi întreprinderi locale din Chios şi Samos, două dintre cele cinci insule greceşti pe care sunt amenajate hotspots, au cerut joi sprijinul Consiliului de stat, înaltă jurisdicţie administrativă, denunţând ca 'anticonstituţională' legea referitoare la crearea hotspots, care au dat o lovitură serioasă turismului local.

Vezi și: Fost consilier prezidențial: Sky News are dreptate! Șeful SRI și șefii Poliției ar fi trebui demiși

Ele au denunţat şi 'condiţiile deplorabile' de viaţă în aceste centre. Unii experţi europeni şi-au exprimat temerea că starea de urgenţă decretată în Turcia şi epurarea recentă efectuată în armată, administraţia publică şi presă ar putea avea repercusiuni negative asupra acordului UE-Turcia. După trei zile de la puciul eşuat, cei şapte observatori turci trimişi pe cele cinci insule greceşti pentru a supraveghea aplicarea acordului UE-Turcia fuseseră rechemaţi în ţară şi nu au mai fost înlocuiţi, cel puţin deocamdată. În virtutea acordului UE-Turcia, migranţii sosiţi pe insulele greceşti după 20 martie, data intrării sale în vigoare, sunt plasaţi în centrele de primire şi de înregistrare, fiind destinaţi să fie retrimişi în Turcia dacă nu îndeplinesc anumite condiţii.

Până în prezent, doar 468 de persoane au fost retrimise în Turcia, semn al situaţiei degradate în Turcia, potrivit sursei guvernamentale. Majoritatea refugiaţilor cer azil în Grecia, procedură foarte îndelungată, care constrânge solicitanţii de azil să rămână pe insule până când cererea le va fi examinată de autorităţi, anunţă Agerpres.

Vezi și: DIVORȚUL anului în politica din România: Cel mai cunoscut cuplu se DESPARTE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.