Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc la Bursa de Valori București - Săptămâna trecută a fost marcată de pierderi de miliarde

patriabank.ro
Bursa de Valori Bucureşti bvb

Bursa pierde 1% prin BET şi scade cu 2 miliarde de lei în capitalizare după o săptămână marcată de ample scăderi în afara ţării, notează Mediafax.

Indicele de referinţă BET a crescut cu 0,4% vineri, 19 ianuarie 2024, pe fondul unei lichidităţi de 42 de milioane de lei pe toate instrumentele financiare de la Bursa de Valori Bucureşti, însă a încheiat săptămâna cu un minus de 1% în contextul unui val de vânzări pe pieţele externe, conform ZF.

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori București și reprezintă indicele de referință al pietei locale de capital. BET reflectă evoluția celor mai tranzacționate 20 companii de pe Piața Reglementată a BVB, exclusiv societățile de investiții financiare (SIF-uri). Este un indice de preț ponderat cu capitalizarea free floatului, ponderea maximă a unui simbol fiind de 20%.Criteriul principal de selecție al societăților în indice este lichiditatea. Începând cu anul 2015, pentru selecție se aplică și criterii legate de transparența emitenților și calitatea raportărilor și a comunicării acestora cu investitorii

Benchmarkul a început săptămâna cu un nou record de 15.803 puncte, marcând o serie de şase şedinţe consecutive de creştere, în care a înregistrat multiple maxime istorice. Ulterior a venit o corecţie de 0,14%, urmată de un declin de 1,38% miercuri, cel mai ridicat din ultima lună.

Săptămâna trecută, evaluarea cumulată a companiilor listate s-a redus cu 2,05 miliarde de lei.

Evoluţia a avut loc pe un fundal roşu la nivelul continentului, după ce Christine Lagarde, guvernatoarea Băncii Centrale Europene, a diminuat considerabil speranţele investitorilor conform cărora dobânzile la euro vor începe să scadă începând din primăvară, sugerând că relaxarea politicii monetare ar putea avea loc abia în vară.

De altfel, o parte din acţiunile europene aveau deja încorporate în preţ o potenţială scădere a dobânzilor începând cu lunile martie sau aprilie, spun unii analişti.

La nivel european, indicele Stoxx 600 se deprecia cu 0,3X% spre sfârşitul şedinţei, pe măsură ce Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia se apropia de final. Deşi investitorii au fost debusolaţi iniţial de declaraţiile pesimiste ale membrilor BCE privind ratele dobânzilor, atenţia se în­dreaptă acum asupra noilor date economice, rezultatelor anuale ale companiilor listate şi bugetelor de venituri şi cheltuieli pe 2024, care urmează să fie publicate în perioada următoare.

În Regatul Unit, FTSE 100 creştea cu marginal, cu 0,05%, indicele fiind afectat anterior de datele privind inflaţia britanică de luna trecută, care au surprins o creştere neaşteptat de mare a preţurilor. La Paris, CAC scădea cu 0,5%, iar DAX de la Frankfurt cu 0,15%. În Statele Unite, indicii S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq Composite, începeau şedinţa de tranzacţionare de pe Wall Street cu aprecieri de 0,4%-0,6%.

Revenind pe piaţa locală, cele mai ridicate randamente din indicele BET au fost afişate vineri de emitenţi precum BRD SocGen (1,5%), Nuclearelectrica (1,4%), Romgaz (0,8%), Transgaz (2,5%), Digi Communications (1,33%) şi Aquila Part Prod (2,4%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.