Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Momentul adevărului: Disponibilizări greu de evitat în sistemul public' / ANALIZĂ

www.capital.ro
angajat concediat

Într-un comunicat remis Știripesurse, senatorul PNL Hărău Eleonora-Carmen atrage atenția asupra faptului că "în data de 3 februarie 2017, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a aprobat, cu o majoritate fragilă de voturi, Legea nr. 5 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017. La art. 2 din această lege s-a precizat explicit faptul că "Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 7,8% în anul 2017 şi de 7,7 % în anul 2018”. Mai precis, plafonul nominal al cheltuielilor de personal al bugetului general consolidat se ridică la suma de 63,88 miliarde lei, insuficient pentru asigurarea finanţării salariilor în plată la acea dată! Mai mult decât atât, în ipoteza, puţin probabilă, a implementării majorărilor salariale prevăzute în proiectul privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, impactul bugetar suplimentar generat de aceasta, estimat la 5,1 miliarde de lei, numai pentru a doua jumătate din anul 2017, excede, de asemenea plafonului aprobat pentru cheltuielile de personal. În aceste condiţii, domnul ministru al finanţelor publice se află în situația imposibilă de a face niște alegeri, fiind prizonier ca-ntr-o menghină. Joacă în spațiul îngust dintre conștința sa profesională și dispozițiile hazardate ale șefului de partid.

Citește și: Iohannis, mesaj MOBILIZATOR în SUA: 'România este o ţară PUTERNICĂ'

Va promova un proiect de lege pentru modificarea aprobată prin Legea nr. 5/2017, pentru completarea fondului de salarii? La ce nivel şi cu ce impact asupra deficitului structural pentru următorii trei ani?

Va respecta, sau nu, preverile Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul U.E. în ceea ce privește solicitarea unui punct de vedere ex ante asupra dezechilibrelor bugetare? Comisia Europeană este pe cale să declanşeze procedura privind deficitul excesiv, cu toate consecințele aferente : amenzi usturătoare, înăsprirea condițiilor negociate de Banca Europeană de Investiții. Se poate ajunge chiar și la suspendarea sau pierderea finanțării din fonduri europene structurale și de coeziune. Comisia Europeană a avertizat, deja, România că există o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu, mult-discutatul MTO, și a trimis o solicitare Consiliului Uniunii Europene să ia măsuri.

Citește și: Tudorel Toader, precizări de ULTIMĂ ORĂ: 'Are prevăzut drept termen de finalizare luna iunie'

Îmi este greu să cred că specialistul în finanțe, Ștefan Viorel, actualul ministru, își va lega numele de o astfel de catastrofă financiară națională, chiar dacă este dictată de Daddy-Dragnea. Iar dacă nu va promova majorarea plafoanelor de cheltuieli de personal, putem gândi că, prin art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2017, guvernul și-a asigurat o altă soluție... Dacă acest articol de lege îşi va produce efectele, se va întâmpla ceea ce anticipaserăm noi, liberalii, încă de la aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2017. Ordonatorii de credite (vinovații de serviciu!) vor fi obligați să deschidă robinetul concedierilor în sistemul public!

Și atunci, scapă cine poate!", s-a arătat într-un comunicat remis redacției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.