Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1 Decembrie: Mesajele politicienilor pentru români de Ziua Națională

1 Decembrie - Ziua Națională a României este o ocazie în care politicienii transmis cele mai bune gânduri pentru popor și își fac cunoscute cele mai bune intenții pentru țară. Cu această ocazie președintele Klaus Iohannis a transmis, de la tribuna Palatului Cotroceni, că 1 Decembrie este o zi în care să ne conectăm la prezent.

”1 Decembrie reprezintă aniversarea Marii Uniri și sărbătoarea noastră de suflet. 1 Decembrie este ziua în care ne amintim cu gratitudine și solemnitate de trecut, de jertfa înaintașilor noștri care a făcut posibilă realizarea unui ideal național. S-au scurs 97 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii în 1918. În acest răstimp, națiunea română a fost încercată de provocări, de război și dictatură, de tranziție, de revoltă și dezamăgire, de criză și austeritate, de nevoia schimbării și căutarea speranței. De fiecare dată, națiunea noastră și-a regăsit energia interioară, forța și determinarea pentru a-și construi un viitor mai bun, s-a ridicat pentru a împlini aspirația spre unitate și libertate, iar românii și-au regăsit, mereu și mereu, curajul și vocea. Națiunea noastră și-a regăsit de fiecare dată energia și forța necesară să se ridice, iar românii și-au regăsit mereu, mereu și mereu curajul și vocea. 1 Decembrie e o ocazia de a fi conștienți de noi înșine, de a ne conecta la prezent și de a reflecta asupra locului nostru în Europa...Lucrurile s-au schimbat față de acum 20 de ani și față de anul trecut. Democrația este astăzi un bun național...Este momentul să descoperim mândria națională”, a declarat președintele.

Totodată, președintele a subliniat că România oferă certitudine și predictibilitate.

”România se definește astăzi mai activ și cu mai multă hotărâre, într-o regiune complicată, într-o lume în care și-au făcut loc, din păcate, războiul și amenințarea teroristă. Lucrurile s-au schimbat față de acum 20 sau 10 ani și chiar față de anul trecut. Într-o vreme incertă și imprevizibilă, România oferă certitudine și predictibilitate - certitudinea democrației în interior și predictibilitatea parteneriatului în exterior. Putem spune, fără teama de a greși, că democrația este astăzi un bun național, că avem deja o conștiință civică democratică puternic înrădăcinată. Cei care au trăit în vremea dictaturii și au experiența unui trecut marcat de autoritarism știu să prețuiască valorile câștigate prin jertfă, iar cei mai tineri dintre noi, născuți liberi, nu ar mai concepe o altfel de viață decât cea trăită în spiritul afirmării propriilor aspirații, al dreptului de a vorbi, de a alege, de a contesta și participa. România este o democrație pe care cetățenii o fac puternică. Țara noastră este astăzi și un partener credibil pentru aliații săi din NATO și Uniunea Europeană. Avem această capacitate de a furniza încredere și stabilitate într-o zonă cu tensiuni și riscuri de toate felurile. Ultimul an a însemnat întărirea statutului de membru al NATO și al Uniunii Europene, pe care l-am asumat ca proiect național, dar și o prezență constantă a României în această calitate și o contribuție la eforturile comune de a face mai sigură și mai pașnică lumea în care trăim. Pentru aceste motive și nu numai, cred că este momentul să redescoperim mândria națională, dar nu ca pe un slogan prea des și nepotrivit folosit, nu ca pe o etichetă care acoperă o lipsă de încredere în noi înșine, ci în mod sincer”, a transmis președintele.

Klaus Iohannis a declarat că la centenar, 100 de ani de la Marea Unire, este cazul să proiectăm viitorul țării pentru alți 100 de ani. A subliniat faptul că această strategie va trebui să includă educația și valori spirituale.

”Peste trei ani vom sărbători Centenarul Marii Unirii și vom avea prilejul unui bilanț al celor o sută de ani de modernitate. Dar, în același timp, va fi momentul pentru a proiecta următoarea sută de ani, pentru a afirma cu tărie ce fel de Românie vrem să lăsăm generațiilor care vin după noi. Cred că din această viziune pentru următorul secol nu vor putea lipsi educația și cunoașterea, respectul pentru valorile materiale și spirituale, pentru moștenirea culturală și patrimoniu, pentru toate acele lucruri care definesc ingeniozitatea, creativitatea și ambiția acestui popor”, a mai spus șeful statului.

Totodată, președintele a subliniat faptul că este nevoie de un nou început în politică și a transmis că ura nu a dus niciodată nicăieri.

”Știu că a fost un an dificil pentru toată lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit câte lucruri încă nu funcționează, câte lipsuri grave avem în toate sistemele. Dar au scos la iveală și exemple de curaj, dăruire și determinare, și mai ales o profundă dorință de schimbare. Acestei dorințe de schimbare va trebui să îi răspundem în anul ce urmează cu toții – oameni politici, instituții, partide, societate civilă, presă. Putem privi Ziua Națională din acest an ca pe un nou început, în materie de practici, comportamente și mentalități. Ne place sau nu, politica este cea care dă direcția unei societăți și prin care se exprimă interesele oamenilor. Avem nevoie de un nou început în politică. Dar aceasta nu înseamnă să ștergem cu buretele lucrurile bune care s-au întâmplat, ci să încercăm cu toții o înnoire – idei noi, abordări și atitudini noi, oameni noi, păstrând în același timp stabilitatea și echilibrul sistemului politic românesc. 2016 va putea fi astfel anul în care reconstruim încrederea cetățenilor în instituții, în partide, dar și în oamenii care candidează în numele lor. Dragi români,Vă îndemn să purtăm în suflet ziua de azi ca pe una specială, în care suntem conștienți de ceea ce ne apropie și ne face mai buni, mai uniți, mai solidari.Să fim mai generoși cu noi înșine și unii cu alții, pentru că niciodată ura și învrăjbirea nu au dus la prosperitate și nu au mișcat o societate înainte. Unitatea, solidaritatea și consecvența sunt căile care ne vor duce spre o Românie cu adevărat puternică în Europa și în lume!”, a conchis Klaus Iohannis.

Și co-președinta PNL Alina Gorghiu a transmis că de Ziua Națională PNL își reamintește ce a însemnat pentru partid proiectul național.

”În toate guvernările sale, precum și în toate acțiunile sale politice, Partidul Național Liberal a avut două preocupări majore: Proiectul național, realizarea idealurilor de independență și unitate naționale ale românilor și Proiectul de modernizare a României, în sensul transformării într-un stat de tip occidental, democratic și prosper. Noi, liberalii, știm că cei care au fondat PNL sunt părinții fondatori ai statului român modern...PNL a modelat România, iar în acest proces s-a modelat și pe sine, fiind permanent cu câțiva pași înaintea altor forțe politice”, a transmis co-președinta PNL.

Alina Gorghiu a mai declarat că speră că politica românească se va așeza în curând pe baze morale și principii sănătoase.

”Sper că politica românească se va așeza cât mai curând pe bazele valorilor morale și ale principiilor sănătoase. Societatea românească ne cere acest lucru iar noi, liberalii, trebuie să fim primii care răspund acestei revendicări. A servi interesul public, a urmări cu adevărat obiective înalte, și nu interese mărunte, este cel mai bun mod în care putem cinsti istoria României și memoria Brătienilor. Am convingerea că în perioada care va urma, Partidul Național Liberal se va ridica din nou la înălțimea misiunii sale istorice, aceea de a crea prin noi înșine, o Românie cu adevărat europeană, prosperă și democratică”, a mai precizat lidera liberalilor.

Și președintele PSD Liviu Dragnea le urează românilor ”La mulți ani”.

”La 1 decembrie 1918, românii s-au adunat într-o singură țară. Au făcut-o arătând o voință și un curaj cum rar s-au văzut. Unirea teritoriilor românești a fost făcută cu sacrificii de sânge în Marele Război și cu efortul unei elite politice excepționale. Azi, cînd sărbătorim 97 de ani de la înființarea României moderne, nu avem dreptul să-i uităm nici pe martiri și nici pe ctitori. Trebuie să onorăm acea generație întemeietoare și să învățăm de la ea. Marea Unire e actul de naștere al României de azi. În anul 2015, noi suntem datori să mergem înainte, indiferent de obstacole, trebuie să privim cu optimism viitorul și să ne cinstim trecutul. Ziua Națională înseamnă, înainte de toate, UNIRE iar clasa politică și cetățenii trebuie să înțeleagă că unitatea este motorul progresului, este condiția necesară pentru ca România să reușească”, a scris liderul social democrat pe pagina de Facebook.

Și președintele Mișcării Populare Traian Băsescu a postat pe FB o fotografie, care a impresionat mulți români.

Basescu1decembrie

Pe același model, fostul premier Victor Ponta a postat și el o fotografie și mesajul ”La mulți ani”.

ponta1Decembrie

Ministrul de Externe Lazăr Comănescu susține că avem datoria să prețuim și să promovăm valorile care ne revin ca națiune.

”Astăzi, poate mai mult ca oricând,  trebuie să reflectăm la coeziune, dialog, încredere și respect. Ministerul Afacerilor  Externe trebuie să acționeze eficient în interesul cetățenilor români și să proiecteze credibilitate și stabilitate. Doresc să le transmit conaționalilor mei, oriunde s-ar afla, că sunt cetățeni ai unui stat membru UE şi NATO, care le apără interesele și drepturile. Marcăm Ziua Națională după o perioadă tumultuoasă și încărcată emoțional, atât pe plan intern, cât și pe plan extern....Indiferent de complexitatea provocărilor, am convingerea că vom reuși, împreună, să găsim cele mai bune abordări, să transformăm situații incerte în oportunități, că vom continua să fructificăm tot ce am acumulat în cei 26 de ani de democrație și în cei 97 de ani de împlinire a României ca stat unitar, independent și modern”, a transmis ministrul de Externe.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.