Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

10 milioane de oameni mor anual din cauza CANCERULUI

Slab sau Gras
cancer la san

Cancerul este responsabil de aproximativ 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial, a anunțat marți Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenție specializată a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care estimează totodată că anul acesta numărul cazurilor de cancer diagnosticate se ridică la 19,3 milioane, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Estimarea, care se bazează pe date din 185 de țări asupra a 36 de tipuri de cancer, aduce numărul de decese cauzate în 2020 de această afecțiune la 9,95 milioane, atât bărbați, cât și femei, de orice vârstă, 58,3% în Asia, urmată de Europa (19,6%) și de America Latină și Caraibe (7,2%).

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: ‘Ticăloși până la capăt!’

Potrivit comunicatului emis marți de IARC, una din 5 persoane din întreaga lume dezvoltă cancer la un moment dat în timpul vieții. De asemenea, unul din 8 bărbați și una din 11 femei mor din cauza acestei boli.

În cazul ambelor sexe și la orice vârstă, cancerul care conduce numărul deceselor este cel pulmonar (18%), urmat de cel colorectal (9,4%), hepatic (8,3%), de stomac (7,7%) și de sân (6,9%).

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Vin Sărbătorile și cred că ar trebui să fim foarte atenți. Întâlnirile să fie la nivel restrâns’

În rândul bărbaților, cele trei tipuri de cancer cele mai letale sunt cel pulmonar (21,5%), hepatic (10,4%) și colorectal (9,3%), în timp ce la femei acest podium este ocupat de cancerul de sân (15,5%), pulmonar (13,7%) și colorectal (9,5%).

Din motive metodologice, raportul IARC, bazat pe GLOBOCAN, o bază de date statistice asupra cancerului a OMS, nu poate oferi o comparație cu ultima analiză, care datează din 2018.

Citește și: Vestea mult așteptată! Când vor ajunge primele doze de vaccin anti-COVID

Potrivit raportului, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la nivel mondial, depășind cancerul pulmonar. Cele aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi indică faptul că unul din opt cazuri de cancer diagnosticate în 2020 este cancer mamar. Printre factorii de risc identificați se numără amânarea sarcinii, mai puțini copii, niveluri mai ridicate de grăsime corporală și lipsa activității fizice.

În 2040, agenția cu sediul în orașul francez Lyon, estimează că vor fi 28,4 milioane de cazuri noi de toate tipurile de cancer, o creștere de 47% în comparație cu 19,3 milioane în acest an.

Citește și: Radu Tudor: S-ar putea ca varianta de avarie propusă de Marcel Ciolacu – Guvern PSD-PNL – să nu poată fi evitată

IARC a admis că este deocamdată prea devreme pentru a cunoaște impactul pandemiei de coronavirus asupra acestei afecțiuni și a subliniat că estimările publicate marți, pe baza tendințelor incidenței și a mortalității din anii precedenți, nu au luat-o în considerare.

"Schimbările actuale la nivelul structurii populației, mediile în care oamenii trăiesc și modul în care sistemele sanitare sunt capabile să controleze în mod efectiv cancerul vor determina incidența, mortalitatea și prevalența în următoarele decenii", a declarat doctorul Freddie Bray, directorul departamentului de monitorizare a cancerului în cadrul IARC.

Citește și: Augustin Zegrean, precizări după decizia CCR privind pensiile speciale: ‘Am mai spus-o, nu se poate face acest lucru pentru că se intră în disfuncție constituțională’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.