Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

110 dintre balenele eșuate în Tasmania au fost salvate

balene eșuate

O ultimă balenă-pilot a fost salvată duminică dintr-un golf din Tasmania, în sudul Australiei, unde sute de cetacee au eşuat la începutul săptămânii, ridicând numărul total al acestor mamifere salvate la 110, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Se estimează la 470 numărul balenelor eşuate pe un banc de nisip în Macquarie Harbour, o amplă zonă de pe costa de vest a insulei, sălbatică şi nepopulată.

Este vorba de cea mai amplă eşuare în masă de balene raportată recent în Australia, care a determinat lansarea unei importante operaţiuni de salvare a acestor mamifere marine.

Este "absolut remarcabil" că o altă balenă-pilot a fost găsită în viaţă, după şase zile de la descoperirea grupului, a declarat AFP, un responsabil al Ministerului mediu din Tasmania, subliniind că balena-pilot a fost salvată şi împinsă în ape mai adânci.

Citește și: Dolarul american se va prăbuşi până la sfârşitul lui 2021 - economist

O sută de persoane s-au mobilizat timp de mai multe zile în apele reci ale golfului pentru a veni în ajutorul balenelor. Echipele de salvare şi voluntarii trebuie de-acum încolo să se debaraseze de cadavrele animalelor moarte.

Peste 300 de carcase sunt împrăştiate pe o suprafaţă de 10 kilometri, iar autorităţile au optat pentru transportarea lor în larg. Eforturile de a muta sutele de carcase de balene în ape mai adânci, cu ajutorul şlepurilor sau remorcate de bărci, ar putea dura mai multe zile.

Motivele pentru care cetaceele eşuează uneori în masă rămân necunoscute oamenilor de ştiinţă, care studiază acest fenomen de mai multe decenii.

Unii cercetători consideră că balenele-pilot ar fi putut să devieze de la traseul lor, atrase de hrana care se găsea în proximitatea ţărmului, sau ar fi putut să le urmărească pe una sau două dintre ele care s-ar fi rătăcit de grupul principal.

Incidentul din această săptămână depăşeşte recordul negativ înregistrat în această privinţă în 1996, când 320 de balene-pilot au eşuat pe coasta vestică a Australiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.