Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

115 venezueleni s-au întors la Caracas după ce au petrecut zile "inumane" la frontiera dintre Chile şi Peru

metro.co.uk
avion

O sută cincisprezece imigranţi venezueleni, dintre care unii erau blocaţi de două săptămâni la frontiera dintre Chile şi Peru, au sosit duminică la Caracas cu un avion închiriat de autorităţi, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse, citat de Agerpres.

Aceşti migranţi au decis să părăsească Chile din cauza înăspririi controalelor, dar şi a condiţiilor economice mai dificile. Lacrimi de bucurie, strigăte, aplauze, o "mare uşurare", majoritatea migranţilor au fost foarte emoţionaţi la sosire.

"Nu îmi voi mai părăsi niciodată ţara. În străinătate, suntem trataţi practic ca nişte câini. Am fost blocaţi 14 zile, agenţiile ONU de apărare a Drepturilor Omului au ajuns în a 10-a zi. Nu aveam nimic, nici toalete. Iar poliţia peruană nu ne dădea nicio informaţie", a povestit Gerardo Valladares, 22 de ani.

De peste două săptămâni, sute de migranţi, în principal venezueleni, dar şi haitieni, columbieni sau ecuadorieni, sunt blocaţi la frontiera de nord a statului Chile. Peru îi împiedică să treacă, invocând lipsa documentelor.

Peru a declarat, de asemenea, o stare de urgenţă de 60 de zile la graniţele sale şi a ordonat desfăşurarea de personal militar pentru a întări supravegherea şi a lupta împotriva insecurităţii legate de străini, potrivit preşedintei peruane Dina Boluarte.

"Adevărul este că nu era nimic uman în ceea ce se întâmpla (...) dar slavă Domnului suntem aici", a afirmat Jani Medina, 19 ani, cu un bebeluş la braţe.

"Acest prim zbor cu venezueleni care se întorc în ţara lor de origine este un triumf diplomatic şi un triumf al dialogului şi al celor dintre noi care căutăm soluţii", a declarat preşedintele chilian Gabriel Boric.

Ministerul de Externe venezuelean, ai cărui agenţi i-au întâmpinat pe imigranţi la aeroport, a salutat repatrierea în cadrul planului "Întoarcerea în patrie", lansat de autorităţi în 2018.

Aproximativ şapte milioane dintr-o populaţie de 30 de milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara din cauza crizei politice şi economice severe care a dus la o scădere a PIB-ului cu aproximativ 80% între 2013 şi 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.