Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

12 avioane multirol franceze Rafale vor fi cumpărate în vederea modernizării forţelor aeriene din Croația

atos.net
avion rafale multirol

Croaţia a anunţat vineri că a ales avionul multirol francez Rafale pentru modernizarea forţelor sale aeriene, urmând să cumpere 12 avioane de acest tip la mâna a doua aflate în prezent în dotarea armatei franceze, valoarea contractului fiind de circa un miliard de euro, relatează AFP.

Ofertele aflate în competiţie cu Rafale au fost pentru avioane F-16 americane noi, F-16 la mâna a doua israeliene şi Gripen suedeze noi, scrie Agerpres.ro.

Potrivit premierului croat Andrej Plenkovic, oferta franceză, de 999 de milioane de euro, a fost cea mai competitivă, pentru un avion de vânătoare considerat a fi ''unul dintre cele mai bune din lume''.

Potrivit presei croate, contractul va fi semnat anul acesta, iar primele şase aparate sunt aşteptate să sosească în anul 2024, avioanele Rafale urmând să înlocuiască vechile MIG-uri sovietice. Contractul cuprinde avioanele, armamentul şi instruirea piloţilor.

Aceasta va fi cea mai importantă achiziţie de armament efectuată de Croaţia după separarea sa de fosta Iugoslavie în anii '90.

Însă în Croaţia unii s-au întrebat asupra oportunităţii achiziţiei acestor avioane foarte scumpe într-o perioadă în care această mică ţară cu numai 4,2 milioane de locuitori şi foarte dependentă de turism a fost puternic afectată de pandemia COVID-19.

Ministrul croat al apărării, Mario Banozic, a replicat acestor critici afirmând că menţinerea unei aviaţii moderne nu este ''un moft'' sau o dorinţă de a avea ''jucării noi''. ''Aceste avioane sunt pur şi simplu baza securităţii noastre'', a indicat oficialul croat.

În acest timp, titulara portofoliului Apărării francez, Florence Parly, a lăudat decizia guvernului de la Zagreb de a cumpăra avioane Rafale, apreciind că aceasta ''ilustrează consolidarea legăturilor strategice între Franţa şi Croaţia''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.