Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1.224 de lucrări spoliate de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, regăsite la Institutul Naţional de Istorie a Artei din Franța

Agerpres
lucrări, Franța

Circa 1.200 de lucrări şi documente diverse, spoliate de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost identificate în Franţa în colecţiile bibliotecii Institutului Naţional de Istorie a Artei (INHA), a anunţat această instituţie într-un comunicat, informează joi AFP, potrivit AGERPRES.

Preconizate încă din 2016, operaţiunile de raportare a documentelor spoliate au putut fi puse în aplicare: INHA le-a notificat către Misiunea de cercetare şi de restituire a bunurilor culturale spoliate în perioada 1933-1945 de Ministerul Culturii.

O parte dintre cărţile spoliate, recuperate în Germania după război, au putut fi restituite sau atribuite foştilor proprietari sau beneficiarilor de drepturi datorită activităţii Comisiei de recuperare artistică care a operat din 1945 până în 1950.

Cărţile rămase au fost de atunci depuse parţial în biblioteci, precum cea a INHA.

Citește și: Armata azeră a intrat într-un district retrocedat de armeni, vecin cu Nagorno-Karabah

Printre cele 1.224 de opere spoliate figurează documente rare, de mare valoare, precum cataloage ale Salonului de la Luvru din perioada 1738-1789. O treime din documente sunt numere disparate ale unor reviste, fără o valoare particulară.

Cercetările INHA arată că în apartamentele rechiziţionate sau jefuite, unde trăiau în special familii de evrei, spolierile vizau operele utilizate în mod cotidian de către posesorii lor: locuitorii acestor imobile studiaseră arta sau istoria, exercitau o profesie în legătură cu lumea artei sau aveau preocupări legate de artă printre activităţile lor recreative.

Operele de artă spoliate au fost mai bine studiate şi mediatizate în comparaţie cu cărţile spoliate, fie că e vorba despre colecţii valoroase sau de cărţi obişnuite, despre biblioteci profesionale sau personale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.