Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

13 persoane ARESTATE, după incidentele din SUA, niciuna nu este din Washington: Pentagonul trimite 1.100 de militari

proteste capitoliu

UPDATE

Clădirea Capitoliului SUA a fost securizată de poliţie, a anunţat miercuri un oficial al Congresului, după mai bine de trei ore de asalt al susţinătorilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, relatează Reuters şi EFE

Reprezentantul cu securitatea din Camera Reprezentanţilor, Paul Irving, le-a spus membrilor Camerei că forţele de ordine au securizat clădirea.

Conform CNN, poliţia îi îndepărtează pe protestatari de clădirea Capitoliului.

Între timp, potrivit unei surse de securitate citată de un reporter al NBC, femeia împuşcată în Capitoliu ar fi murit.

UPDATE

Clădirea Capitoliului este acum securizată, a fost anunţul făcut de şeful pazei pentru reporterii aflaţi la faţa locului.

Legislatorii sunt hotărâţi să finalizeze certificarea voturilor Colegiului Electoral în această seară.

Citește și: Probleme între oamenii lui Ludovic Orban și Florin Cîțu! Ce s-ar putea întâmpla în primăvară

Senatorul democrat Joe Manchin a declarat pentru CNN: „Aceşti bătăuşi nu ne pun pe fugă”.

Senatorul republican Josh Hawley, unul dintre aliaţii lui Donald Trump în efoturile de a contesta voturile Colegiului, a scris pe Twitter miercuri după-amiază că plenul Congresului „trebuie să revină la muncă şi să îşi termine treaba”.

Citește și: Urmează zile de foc! Se anunță proteste de amploare împotriva Guvernului Cîțu!

Hakeem Jeffries, membru în Camera Reprezentanţilor, a declarat în urmă cu o oră: „Capitoliul este în curs de evacuare. Când va fi sigur, ne vom relua responsabilităţile constituţionale. Acestea sunt Statele Unite. Nu vom permite ca legea gloatei să submineze statul de drept”.

Înainte de izbucnirea incidentelor - în timpul cărora o femeie a fost împuşcată şi se află în stare critică -, Congresul certificase doar 12 dintre cele 538 de voturi ale electorilor americani. Toate aceste voturi, din Alabama şi Alaska, erau acordate lui Donald Trump.

Citește și: Mega-veste! Salariile vor fi majorate cu 75%! Cine și în ce condiții puteți beneficia de majorare

Procesul de certificare funcţionează alfabetic, începând cu statul Alabama.

Poliţia Metropolitană a anunţat că a făcut cel puţin 13 arestări - persoane din afara Washington DC. Poliţia Capitoliului a reţinut aproximativ 20 de oameni.

Câteva sute de persoane se află în zona Capitoliului, deşi, începând cu ora locală 18:00, primarul oraşului a decis să impună o restricţie de circulaţie.

Citește și: AUR nu se oprește! După întâlnirea cu Sorin Cîmpeanu, partidul lui George Simion face o solicitare către CNSU

Știrea inițială

Cel puţin 13 persoane au fost arestate în timpul incidentelor de miercuri de la Capitoliu provocate de susţinătorii lui Donald Trump, a anunţat Poliţia Metropolitană.

Şeful poliţiei, Robert Contee, a declarat: „Puţin peste 13 arestări au fost făcute. Trebuie să adaug ceva foarte important aici: niciunul dintre oamenii care au fost arestaţi nu este rezident al Washington DC. Toţi sunt din afara zonei”.

Citește și: PSD face front comun cu AUR! Solicitarea lui Alexandru Rafila

Câţiva poliţişti au fost răniţi şi primesc tratament, a mai precizat Contee. În plus, a spus el, autorităţile au confiscat mai multe arme în timpul incidentelor din afara Capitoliului.

Despre poliţiştii răniţi el a spus că ei îşi continuă misiunea de a readuce situaţia sub control la Capitoliu.

Citește și: Pacient confirmat cu coronavirus după ce s-a vaccinat împotriva virusului! Care este explicația

O sursă din poliţie a declarat pentru CNN că forţele de ordine încă evacuează clădirea, dar şi spaţiul din proximitate.

Înainte de izbucnirea incidentelor de miercuri - în timpul cărora o femeie a fost împuşcată -, Congresul certificase doar 12 dintre cele 538 de voturi ale electorilor americani. Toate aceste voturi, din Alabama şi Alaska, erau acordate lui Donald Trump.

Citește și: Reacția lui Vlad Voiculescu, după ce a dispus un control de urgență în cazul medicului Laurențiu Belușică: Nu a greșit cu nimic

Pentagonul a activat miercuri toţi rezerviştii din Garda Naţională din District of Columbia, adică aproximativ 1.100 de militari, pentru a încerca să pună capăt revoltei de la Capitoliul din Washington unde sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au luat cu asalt clădirea legislativului american, transmite EFE.

"Garda din D.C. (District of Columbia, unde se află Washingtonul) a fost mobilizată pentru a sprijini forţele de securitate federale", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, citat într-un comunicat.

Citește și: Probleme între oamenii lui Ludovic Orban și Florin Cîțu! Ce s-ar putea întâmpla în primăvară

Surse din cadrul Armatei terestre a SUA au menţionat pentru cotidianul The New York Times că militarii mobilizaţi sunt cu toţii membri ai Gărzii Naţionale din D.C..

În plus, guvernatorul statului Virginia - învecinat capitalei -, democratul Ralph Northam, a anunţat că a trimis la Washington membri ai Gărzii Naţionale din Virginia împreună cu 200 de agenţi statali pentru a pune capăt violenţelor.

Citește și: Urmează zile de foc! Se anunță proteste de amploare împotriva Guvernului Cîțu!

Poliţia Capitoliului avertizase cu puţin timp înainte că nu avea agenţi suficienţi pentru a-i ţine în frâu pe sutele de susţinători ai lui Trump care au pătruns cu forţa în clădire şi au provocat evacuarea celor două camere ale Congresului SUA.

Asaltul asupra Congresului s-a produs când ambele camere organizau o sesiune pentru a confirma victoria electorală a democratului Joe Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

Citește și: Mega-veste! Salariile vor fi majorate cu 75%! Cine și în ce condiții puteți beneficia de majorare

Susţinătorii preşedintelui, ce sosiseră în număr mare la Washington, convocaţi de Trump, care i-a chemat la un miting în faţa Casei Albe, s-au îndreptat apoi către Capitoliu. Manifestanţii au spart geamurile şi au deschis uşile cu forţa, reuşind să treacă de Poliţia Capitoliului, care asigură paza legislativului.

Forţele de securitate au lansat gaze lacrimogene în rotonda clădirii, însă zeci de persoane au reuşit să pătrundă în sălile Camerei Reprezentanţilor şi Senat în timp ce congresmenii erau evacuaţi de urgenţă, cum a fost şi cazul vicepreşedintelui în exerciţiu Mike Pence.

Citește și: AUR nu se oprește! După întâlnirea cu Sorin Cîmpeanu, partidul lui George Simion face o solicitare către CNSU

Cel puţin o persoană a fost rănită de glonţ, o femeie care se află în stare gravă după ce a fost împuşcată în piept.

Nu este clar dacă sesiunea comună a Congresului SUA va fi reluată pentru a permite validarea victoriei lui Biden, a declarat o sursă familiară cu situaţia la CNN, adăugând că parlamentarii americani vor mai întâi ca situaţia să revină din nou sub control.

Citește și: Poezia cu care Radu Pietreanu l-a scos din sărite pe Iulian Bulai: Anule care o să pleci ia cu tine pandemia, Sars-CoV, măștile, prostia

Primul şef de personal al preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, Reince Priebus, a scris pe Twitter că "mulţi dintre oamenii aceştia nu sunt altceva decât terorişti interni. Şi mulţi criminali şi indivizi care creează probleme, toţi acţionând într-o manieră opusă patriotismului. Aceşti oameni violenţi nu au respect pentru democraţie. Nebunie pură şi dezgust".

Cel puţin două dispozitive explozive artizanale au fost dezactivate de forţele de ordine, una la o clădire care adăposteşte birourile Comitetului Naţional Republican şi alta în complexul Capitoliului, a declarat o oficialitate din rândul forţelor de ordine pentru CNN. Acesta a precizat că a fost vorba despre dispozitive explozive reale care au fost detonate.

Citește și: Alexandru Rafila: Am început campania de vaccinare, dar nu se ridică la nivelul așteptărilor

Cel puţin un ofiţer de poliţie a fost împroşcat cu spray cu piper şi dus la un spital din zonă, a declarat Douglas Buchanan, şef de comunicare pentru Serviciile de Pompieri şi pentru Medicina de Urgenţă din D.C. Buchanan a mai spus că alte persoane au fost tratate şi duse la spitale întreaga zi - cu probleme care au variat de la stop cardiac şi până la fracturi multiple.

Şeful Departamentului de Poliţie Metropolitană, Robert Contee, a declarat că cel puţin 13 oameni au fost arestaţi şi niciunul dintre ei nu provine din D.C. El a confirmat că mai mulţi poliţişti sunt trataţi pentru diverse răni şi a menţionat că autorităţile au confiscat câteva arme.

Citește și: PSD face front comun cu AUR! Solicitarea lui Alexandru Rafila

Anterior, fiica preşedintelui în exerciţiu, Ivanka Trump, a preluat un tweet al tatălui ei şi i-a numit pe protestatari "patrioţi americani". Ivanka Trump a adăugat: "violenţele trebuie să înceteze imediat. Vă rog, fiţi paşnici". Câteva minute mai târziu, după ce mai mulţi utilizatori de Twitter au reacţionat la eticheta de "patrioţi" pusă de Ivanka, ea şi-a şters tweet-ul, a relatat CNN.

Primarul oraşului Washington D.C., Muriel Bowser, a dispus introducerea restricţiilor temporare de circulaţie din cauza violenţelor de la Washington, informează NBC News.

Citește și: Pacient confirmat cu coronavirus după ce s-a vaccinat împotriva virusului! Care este explicația

Muriel Bowser a anunţat interzicerea circulaţiei începând de miercuri de la ora 18.00, până joi la ora 6.00.

"Îi îndemn în continuare pe locuitorii Washingtonului să stea în case şi să rămână calmi, dacă văd ceva ilegal, să raporteze", a declarat Muriel Bowser.

Citește și: PSD face front comun cu AUR! Solicitarea lui Alexandru Rafila

Decizia a fost luată în contextul protestelor violente faţă de validarea rezultatului scrutinului prezidenţial.

Vicepreşedintele-ales al SUA, Kamala Harris, a făcut apel miercuri ca "asaltul" asupra Capitoliului să înceteze, transmite CNN.

Citește și: Pacient confirmat cu coronavirus după ce s-a vaccinat împotriva virusului! Care este explicația

"Mă alătur preşedintelui-ales Joe Biden în a cere ca asaltul asupra Capitoliului şi asupra aleşilor naţiunii noastre să înceteze şi, aşa cum a spus şi el, 'a permite ca democraţia să meargă înainte'", a scris Kamala Harris pe Twitter.

Ea se afla în Congres în momentul în care revoltele au început, dar a fost evacuată în siguranţă.

Citește și: Reacția lui Vlad Voiculescu, după ce a dispus un control de urgență în cazul medicului Laurențiu Belușică: Nu a greșit cu nimic .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.