Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

15 intervenţii în ultima săptămână pentru îndepărtarea unor urşi ajunşi în localităţi

Facebook
urs ursi

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi să intervină, în ultima săptămână, la 15 cazuri în care s-a solicitat îndepărtarea urşilor din zonele locuite, prezenţa animalelor fiind semnalată în mai multe localităţi ale judeţului, dar şi în zona Lacului Sfânta Ana.

Potrivit informaţiilor furnizate, luni, de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghia, plt adj şef Gheorghe Suciu, oamenii au cerut ajutor după ce au văzut urşi în localităţile Băile Tuşnad, Brădeşti, Sândominic, Topliţa, Odorheiu Secuiesc, Subcetate, Hodoşa, Gheorgheni, Siculeni, Borsec şi Sărmaş, precum şi în zona Lacului Sfânta Ana.

Cele mai multe apeluri, respectiv trei, au fost primite din comuna Sărmaş, satul Hodoşa, iar câte două din satul Sub Cetate, comuna Zetea.

În satul Hodoşa, urşii şi-au făcut apariţia fie în curtea unui cetăţen, fie pe căile de trecere rutieră din localitate. A fost nevoie de intervenţia echipajului de jandarmerie doar în două cazuri, de fiecare dată urşii fiind îndepărtaţi.

În ceea ce priveşte satul Sub Cetate, de fiecare dată a fost semnalată prezenţa unui urs în curţile oamenilor, animalele fiind în căutare de hrană, după cum au relatat cei care au sunat la numărul 112.

Nu a fost nevoie însă, ca echipa de intervenţie să acţioneze, urşii părăsind singuri zonele unde fuseseră semnalaţi.

Jandarmii harghiteni au intervenit şi în staţiunea Băile Tuşnad, unde o ursoaică cu trei pui se afla în preajma unui lăcaş de cult. Animalele au fost îndepărtate spre pădure.

De asemenea, intervenţii au mai avut loc şi în apropierea municipiului Gheorgheni pentru îndepărtarea unui urs care şi-a făcut apariţia lângă un iaz artificial cu peşti, dar şi în comuna Siculeni, unde un urs a fost văzut în apropierea unei case.

În restul situaţiilor, urşii observaţi de oameni fie erau în trecere, fie au plecat singuri înspre zonele împădurite din apropierea localităţilor unde fuseseră văzuţi, astfel că, din 15 cazuri semnalate, a fost nevoie de intervenţia efectivă doar în cinci cazuri.

"Din cele relatate de către apelanţi, animalele sălbatice se aflau în căutare de hrană, astfel că recomandăm cetăţenilor să manifeste grijă în depozitarea deşeurilor menajere", a precizat sursa citată.

Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.

Numărul apelurilor la 112 a fost mai redus în luna iunie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele statistice puse la dispoziţie de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita.

Dacă în luna iunie a anului trecut au fost făcute un număr de 87 de apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, în luna iunie a acestui an au fost înregistrate 56 de apeluri la nivelul dispeceratului IJJ Harghita.

Totodată, de la începutul anului au fost înregistrate, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, 156 apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.