Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

150 de militari turci au fost rechemaţi sau retraşi de la NATO după puciul eşuat

rt.com
Turcia tanc

Aproximativ 150 de ofiţeri turci, unii responsabili cu programe de instruire, au fost rechemaţi sau retraşi din Înaltul Comandament al NATO după tentativa de lovitură de stat din iulie din Turcia, a declarat miercuri presei generalul american Curtis Scaparrotti, relatează DPA. Comandantul NATO a spus că a pierdut 50% dintre cei 300 ofiţeri turci din aşa-numită structură Allied Command Operations (ACO) din Belgia, Italia şi Olanda. "Am pierdut astfel mulţi oameni experimentaţi", a spus Scaparrotti, în marja unei întâlniri de două zile a miniştrilor de externe din NATO de la sediul Alianţei de la Bruxelles.

Guvernul turc a decretat stare de urgenţă după puciul eşuat şi a declanşat o campanie de represiune împotriva presupuşilor susţinători ai predicatorului islamic Fethullah Gulen, stabilit în SUA şi acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că a organizat tentativa de lovitură de stat. Scaparrotti a spus că este aproape săptămânal în contact cu comandantul forţelor armate turce, generalul Hulusi Akar, şi că acesta "a fost foarte direct în angajamentul său faţă de NATO" şi în a completa poziţiile libere cu ofiţerii potriviţi cât mai repede posibil.

Aproape jumătate dintre poziţiile libere au fost completate, a adăugat Scaparrotti. Generalul american a mai spus că nu are suspiciuni că vreunul dintre ofiţeri ar fi fost implicat în organizarea puciului şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu soarta ofiţerilor şi a familiilor lor, conform Agerpres. Luna trecută, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a confirmat că militari turci care lucrează pentru Agenţie au cerut azil în alte ţări după represiunea guvernului de la Ankara împotriva armatei şi a funcţionarilor publici în urma tentativei de lovitură de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.