Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1500 de bunuri din patrimoniul Primei Şcoli Româneşti vor fi salvate de la degradare

basilica.ro
carte carti educatie casa memoriala

O mie cinci sute de bunuri din patrimoniul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului urmează să fie conservate în cadrul unui proiect finanţat de autorităţile locale, informează instituţia muzeală printr-un comunicat de presă.

Proiectul este implementat de Muzeul „Casa Mureşenilor”, Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Şchei, Parohia Ortodoxă Sf. Nicolae I şi finanţat de Primăria Municipiului Braşov, Consiliul Local Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov.

Obiectivul principal al proiectului este crearea unui model sustenabil de protejare a patrimoniului, informează Basilica.ro.

„Propunem (…) finanţarea unei echipe de specialişti care să realizeze activitatea de conservare, gestiune, luare în evidenţă, fotografiere. Separat, există un alt proiect care va asigura achiziţionarea de echipamente, de depozitare, aparate de dezumidificare/umidificare, termohidrometre etc, în aşa fel încât, după trei luni, la încheierea proiectului, să avem primele 1.500 de bunuri culturale depozitate în condiţii optime”, a declarat managerul Muzeului „Casa Mureşenilor”, Valer Rus, într-o conferinţă de presă susţinută marţi în Braşov.

Conservarea celor 1.500 de bunuri este doar un prim pas în salvarea întregului patrimoniu de carte al Muzeului Bisericii Sf. Nicolae care cuprinde peste 30.000 de volume şi documente vechi de sute de ani.

Valer Rus a făcut un apel către autorităţile locale să susţină financiar instituţia din Şcheii Braşovului, în primul rând pentru atragerea unor specialişti în conservare şi restaurare.

„Apelul nostru către autorităţile locale, regionale, judeţene şi chiar naţionale este de a pune la dispoziţia noastră resursele necesare pentru finanţarea unui program multianual. Din estimările colegilor noştri, conservatori şi restauratori, ar fi nevoie de minimum cinci ani şi cel puţin o echipă interdisciplinară formată din 10 specialişti care să le aducă într-o stare optimă de conservare”, a precizat Valer Rus.

Pe lângă documentele de patrimoniu, clădirile muzeului au şi ele nevoie de reabilitări a spus directorul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae, Pr. Sebastian Pârvu.

„Aceste bunuri culturale nu au fost păstrate în cele mai bune condiţii şi atunci a apărut această nevoie de a face ceva. Şi avem două linii – clădirile şi pe de o parte şi, pe altă parte, parte patrimoniul mobil, care trebuie să beneficieze de atenţia noastră”, a subliniat preotul Sebastian Pârvu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.