DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

155 de ani de la instituirea Academiei Române

basilica.ro
aniversare academia romana

În urmă cu 155 de ani se instituia Societatea Literară Română, iar după un an continua sub numele de Societatea Academică Română.

La rândul ei, Societatea Academică Română devine în 1879 Academia Română, în prezent cel mai înalt for de știință și de cultură din ţara noastră, scrie Basilica.ro.

Evenimentul a fost serbat online, miercuri, 31 martie 2021, prin sesiunea omagială „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nașterea marelui om de cultură”.

În deschidere, acad. Ioan Aurel Pop, președintele instituţei, a rostit o alocuţiune în care a pus în valoare calitățile de enciclopedist ale profesorului Nicolae Iorga, urmată de prezentările vicepreşedinţilor acad. Victor Spinei și Răzvan Theodorescu.

Scurt istoric

Societatea Literară Română a fost fondată în 1/13 aprilie 1866, anul următor devenind Societatea Academică Română. Noua instituţie a fost de la începuturile ei naţională, enciclopedică şi activă. A fost naţională, adică reprezentativă pentru cultura din întreg spaţiul românesc. Conform decretului de înfiinţare, cei 21 de membri fondatori erau personalităţi marcante atât din Moldova şi Ţara Românească, dar şi din teritoriile româneşti aflate sub stăpânirea imperiilor străine.

În 1879 Societatea Academică Română a fost declarată, printr-o lege specială, institut naţional, sub numele de Academia Română – „persoană morală şi independentă în toate lucrările, de orice natură” -, denumire ce s-a menţinut apoi neîntrerupt până astăzi; doar în perioada 1948-1989 ea a primit, pe lângă denumirea de „Academie” şi numele statului român, figurând astfel ca Academia Republicii Populare Române (în perioada 1948-1965) şi Academia Republicii Socialiste România (în perioada 1965-1989); din 1990 a revenit la denumirea ei firească, tradiţională, de Academia Română.

Pe parcursul ei, instituţia a înregistrat progrese în fiecare domeniu de cercetare, iar cercetătorii au căutat să păstreze contactele cu cuceririle ştiinţifice pe plan mondial, prin participări la reuniuni internaţionale, prin corespondenţă şi schimb de publicaţii, prin legături directe cu specialişti străini, prin organizarea, în ţară, a unor reuniuni ştiinţifice internaţionale.

Mai multe detalii, aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.