Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

164 de state se angajează să-şi accelereze eforturile de eliminare până în 2025 a tuturor minelor antipersonal

https://tpp.tips
Tratatul Transpacific

Cele 164 state semnatare a tratatului de interzicere a minelor antipersonal au convenit vineri, la Oslo, să-şi accelereze eforturile vizând atingerea obiectivului de eliminare până în 2025 a tuturor acestor dispozitive letale, transmite AFP.

În raportul său anual publicat săptămâna trecută, Observatorul minelor, o coaliţie de ONG-uri, a înregistrat 6.897 de victime ale minelor de orice fel în 2018 - dintre care 3.789 ale minelor artizanele, un record - faţă de 3.998 în 2014.

Prin 'planul de acţiune de la Oslo' adoptat vineri, statele se angajează să cartografieze toate zonele minate de pe teritoriile lor, inclusiv cele unde au fost plasate mine, adesea artizanale, de către actori nonstatali.

Totodată, statele se angajează să-şi măsoare progresele în ultima linie dreaptă înainte de anul 2025, obiectivul fixat prin tratatul de la Ottawa privind interzicerea minelor antipersonal, a indicat Ministerul de Externe norvegian, într-un comunicat.

Citește și: ALERTĂ - Focuri de armă pe Podul Londrei. Poliţia îndeamnă populaţia să părăsească zona (VIDEO)

Reuniunea de la Oslo a fost ultima dintr-o serie de întruniri cincinale vizând transpunerea în practică a acestui tratat din 1997, care a contribuit să se pună capăt, practic, oricărei utilizări de mine de către guverne, inclusiv de către cele care nu l-au semnat.

Dar, potrivit Observatorului minelor, grupările armate au recurs tot mai mult la mine antipersonal artizanale, în cel puţin şase state: Afganistan, India, Myanmar, Nigeria, Pakistan şi Yemen.

Ministerul de Externe de la Oslo aminteşte că tratatul a permis distrugerea a aproape 58 milioane de mine.

Eforturile de combatere a acestor arme au fost încununate printr-un Premiu Nobel pentru Pace atribuit în 1997 Campaniei internaţionale pentru interzicerea minelor antipersonal şi americancei Jody Williams

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.