Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

180 de ani de la nașterea marelui compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski

romanticfm.ro
top muzical

Compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski s-a născut la 7 mai 1840, în Votkinsk, regiunea Vyatka, Rusia. A fost al doilea dintre cei şase copii (cinci fraţi şi o soră). Tatăl său, Ilya Ceaikovski, era director al minelor din Votkinsk. Din partea tatălui, strămoşii săi au fost din Ucraina şi Polonia. Mama sa, numită Aleksandra Assier, era de origine rusă şi franceză, potrivit www.imdb.com.

A făcut studii de drept, fiind pregătit pentru o carieră în domeniul magistraturii. După ce a ocupat un post de secretar la Ministerul Justiţiei, s-a îndreptat către muzică, iar în 1862 s-a hotărât să devină muzician profesionist, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Victor Ponta, dezlănțuit în Parlament: PNL să facă o declaraţie publică şi să semneze un acord că nu va mai colabora niciodată cu UDMR

La Conservator, a urmat timp de trei ani cursurile lui Rubinstein (orchestraţie) şi Zaremba (compoziţie), studiind în afară de pian, flautul şi orga. Îi admira pe Mozart, Beethoven, Glinka, Meyerbeer, Weber, Schumann şi Liszt.

Ulterior, a fost numit profesor de armonie la Conservatorul din Moscova, care era condus în acea perioadă de Nikolai Rubinstein (1866-1877).

În 1868, a intrat în relaţii cu "Grupul celor cinci", din care făceau parte cei mai importanţi muzicieni ai vremii. Din această epocă datează primele sale compoziţii: "Concertul pentru pian", operele "Voievodul", "Ondine", "Opricinik", "Vakula" şi "Lacul lebedelor". Au urmat lucrările "Romeo şi Julieta", "Furtuna" sau "Manfred".

Citește și: Primul SMART VILLAGE din România TAIE fața marilor orașe: are APLICAȚIE prin care se pot sesiza probleme legate de COVID-19

În perioada 1883-1893, Ceaikovski a scris cele mai bune simfonii ale sale: Simfonia nr. 5 şi nr. 6, baletele "Frumoasa adormită" şi "Spărgătorul de nuci", operele "The Queen of Spades" şi "Iolanta".

A realizat, de asemenea, un turneu de succes în Europa, în 1888-1889, a vizitat atunci Praga, Leipzig, Hamburg, Paris şi Londra. În 1891, a participat la un turneu de două luni în America, unde a susţinut concerte la New York, Baltimore şi Philadelphia.

În mai 1891, Ceaikovski a fost dirijorul în seara de deschidere oficială a Carnegie Hall din New York. A fost prieten cu Edvard Grieg şi Antonín Dvorák. În 1892, l-a ascultat pe Gustav Mahler dirijând "Eugene Onegin" în Hamburg.

Citește și: VEȘTI BUNE de la Ludovic Orban: ce magazine din mall-uri se REDESCHID după 15 mai .

Ceaikovski însuşi a dirijat concertul în premieră cu Simfonia nr. 6, la Sankt Petersburg, Rusia, la 16 octombrie 1893. La scurt timp însă, la 6 noiembrie 1893, s-a stins din viaţă în acest oraş. A fost aşezat pentru odihnă veşnică în necropola artiştilor din Mănăstirea Aleksandr Nevsky din Sankt-Petersburg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.