Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

20 la sută dintre români sunt obezi. Moldovenii şi oltenii îi întrec la proba cântarului pe ardeleni

obezitate

Peste jumătate dintre românii adulţi au prea multe kilograme şi riscă să aibă probleme de sănătate. Doi din zece sunt deja obezi.  De vină e stilul de viaţă nesănătos, o arată primul studiu ştiinţific pe această temă realizat la nivel naţional. Concluziile demontează şi câteva mituri legate de obezitate.

După ce au cântărit peste 2100 de români, medicii au rămas surprinşi: moldovenii şi oltenii îi întrec la proba cântarului pe ardelenii cunoscuţi că se dau în vânt după slană. Iar românii care traiesc în mediul rural nu sunt mai slabi decât cei de la oraş. Dimpotrivă.

Sunt mai mulţi bărbaţi care au probleme cu greutatea. Peste 60 la sută au surplus ponderal, faţă de mai puţin de jumătate dintre femei.

Kilogramele în plus se acumulează odată cu vârsta. După 60 de ani, 4 din 10 români suferă şi de obezitate.

Complicaţiile obezităţii sunt redutabile: diabet zaharat, sindrom metabolic, patologie cardiovasculară - care e principala cauză de deces.

Puţini se îngraşă de la probleme cu glandele endocrine. Cei mai mulţiau probleme din cauza stilului de viaţă nesănătos.

Medicii au constatat că majoritatea celor care au ajuns obezi mănâncă prea mult. Unii iau mese copioase după ora 21. Nu se abţin nici de la untură şi prăjeli, care au multe calorii. Nu dorm destul, iar acest lucru favorizează acumularea de kg. Plus că sunt sedentari.

Cei care care fac mişcare zilnic, măcar o plimbarea alertă de peste o jumătate de oră, nu doar că previn obezitatea şi slăbesc mai uşor, dar mai au un avantaj: îşi pot permite mai multe calorii la masă. Oricum, e nevoie de moderaţie şi echilibru.

Doar cu restricţii alimentare scapi însă de surplus.  Ideea e consumul foarte scăzut de grăsimi din sursă animală.

Cine slăbeşte doar prin înfometare va pune rapid la loc mai mult strat adipos. Şi de-abia după trei luni în care scoţi zilnic 100 de calorii din meniu poţi scăpa de un kg de grăsime.

Victor Ştefan are 24 de ani şi ajută zeci de gălăţeni să dea jos surplusul ponderal. Acum 5 ani, ajunsese la 180 de kg. De 80 a scăpat cu dietă, sport şi o voinţă de fier. A început cu mersul pe jos.

Cine are nevoie de ajutor poate apela şi la specialiştii din clinicile de diabet şi nutriţie. Sunt 600 în toată ţara. Dar stilul de viaţă trebuie schimbat pentru totdeauna.

OBEZITATEA LA BĂRBAŢI ŞI FEMEI

Bărbaţi obezi 23%

Femei obeze 20,3%

Bărbaţi supraponderali 41,6%

Femei supraponderale 24,7%

OBEZITATEA PE REGIUNI

Moldova 23,8%

Oltenia, Muntenia 21,3%

Banat, Crişana, Transilvania 18,8%

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.