Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

20 Mai, o zi cu dublă semnificaţie

Corneliu-Coposu2

Victor Ciorbea: “De la Corneliu Coposu am învăţat că ura e un sentiment trecător”

20 mai are o semnificaţie aparte. Pentru unii a fost Duminica Orbului, când Ion Iliescu a câştigat alegerile parlamentare şi prezidenţiale în 1990, instituind regimul neocomunist, iar pentru alţii ziua de naştere a lui Corneliu Coposu. Aseară un grup de ţărănişti l-au comemorat pe Senior la mormântul din Comitirul Bellu Catolic.

Comuniştii i-au schimbat de mai multe ori buletinul. I-au greşit anul naşterii, nu şi data de 20 mai. Mulţi ani documentul său de identitate prezenta 1916, în loc de 1914, în localitatea Bobota, judeţul Sălaj. Cu puţin înainte de dispariţia sa, a fost întrebat de un apropiat de ce nu îşi schimbă actul de identitate. “Par mai tânăr la 79 de ani, cum să recunosc că am 81?”, a spus atunci preşedintele PNŢCD.

Corneliu Coposu, fiul de preot, a fost încă de la vârsta de 14 ani secretar particular al lui Iuliu Maniu. La 23 august 1944 era omul de legătură al Regelui Mihai l cu fruntaşul ţărănist. Mai mult, el codifica mesajele transmise în timpul celui de-al doilea război mondial aliaţilor. În iunie 1947 a fost arestat din sediul partidului în acţiunea ce avea să se numească “Operaţiunea Tămădău”. În arestul din Malmaison l-a întâlnit pe Iuliu Maniu. Fruntaşul ţărănist şi-a prevestit moartea în lagărele comuniste, dar l-a rugat pe discipolul său să nu lase partidul să moară. A fost încarcerat timp de 17 ani şi jumătate pentru ideile sale politice în penitenciarele Piteşti, Văcăreşti, Craiova, Jilava, Unitatea de muncă nr. 1 Cap Midia, de fapt Canalul Dunăre-Marea Neagră; lagărul de triere din Ghencea, Unitatea Militară nr 4, Ocnele Mari, ferma de muncă de la Bragadiru, penitenciarul Sighetul Marmaţiei; penitenciarul Jilava; penitenciarul Râmnicu Sărat; penitenciarul Gherla; penitenciarul Aiud; din nou, penitenciarul Râmnicu Sărat.

După revoluţia din 1989 a reînfinţat PNŢCD, întemeind prima alianţă anticomunistă, Convenţia Democrată Română, care a câştigat după moartea sa alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

Nu s-a bucurat de funeralii naţionale, dar Alexandru Bârlădeanu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, fost mare comunist, a declarat la catafalcul seniorului: “Eu şi Cornel am crezut în două idealuri diferite, în cele din urmă ale lui au fost cele drepte.”

“Un ctitor este mereu pomenit de credincioşi. Un sfânt este venerat şi mărturisit. Corneliu Coposu a fost un om, o graţie de la Dumnezeu. Oare de ce să nu-l lăudăm? Dacă azi vorbim cu mândrie despre Marea Sărbătoare a 100 de ani de la Unire, e pentru că astfel de caractere şi-au pus toată puterea doar în slujba poporului român. Precum adevăraţii martiri, Corneliu Coposu şi-a jertfit întreaga viaţă neamului său. Dacă astăzi am învins e pentru că un asemenea om a învăţat din bătăi că ura e un sentiment trecător. Iubirea e veşnică. Cred că tare plăcut lui Dumnezeu i-a fost Corneliu Coposu”, a scris pe pagina sa de facebook, Victor Ciorbea, fostul prim ministru al României, în prezent Avocatul Poporului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.