DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

20 mai - Ziua mondială a albinelor

albina

Ziua mondială a albinelor este marcată, în fiecare an, la 20 mai pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-o postare pe Facebook.

Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

În acest context, MADR transmite că apicultorii români pot beneficia de fondurile disponibile prin Programul Naţional Apicol (PNA) pentru perioada 2020-2022, termenul de depunere a cererilor de intenţie fiind 30 iunie, iar cel de depunere a cererii de plată şi a documentelor justificative - 31 iulie 2022, potrivit Agerpres.

Bugetul total al PNA este de 169,621 milioane lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84,811 milioane lei, iar valoarea pentru anul 2022 este de 60,196 milioane lei.

Potrivit MADR, Programul Naţional Apicol vine cu o serie de modificări şi completări menite să simplifice accesarea unor măsuri din program, respectiv: au fost eliminate o serie de documente, respectiv copia actului care atestă autorizarea sanitară-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente, precum şi documentul care confirmă notificarea produselor proteice solide; s-a introdus posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare/a instrucţiunilor de montare şi întreţinere a acestor mijloace, după caz, în locul copiei cărţii tehnice.

De asemenea, s-au definit produsele care intră în componenţa echipamentului de protecţie, respectiv bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască apicolă si mănuşi apicole, în vederea decontării corecte a acestora, ţinând cont de faptul că au preţuri diferite la facturare, precum şi categoria de "produse proteice solide", respectiv produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite, pentru clarificări şi o aplicare unitară.

Nu în ultimul rând, s-a reglementat faptul ca membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanţă, promovare şi/sau perfecţionare să nu fie furnizori de astfel de servicii în cadrul Programului, evitându-se astfel crearea de condiţii artificiale. Modificările aduse programului reglementează posibilitatea redistribuirii sumelor neutilizate în cadrul unei acţiuni către celelalte acţiuni şi sancţiunea de excludere de la plată pentru refuzul controlului la faţa locului la data comunicată, precum şi pentru lipsa produselor pentru care s-a solicitat sprijin în cererea de plată.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele estimate sunt de aproximativ 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de circa 1 milion de familii de albine.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.