Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

200 de reni au fost găsiţi morţi de foame în arhipelagul norvegian Svalbard din Arctica

reni morti

Circa 200 de reni au fost găsiţi morţi din cauza lipsei de hrană în arhipelagul norvegian Svalbard din Arctica, un număr neobişnuit de mare din cauza schimbărilor climatice din regiune, a anunţat luni Institutul Polar Norvegian, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În timpul cartografiei anuale a populaţiei de reni sălbatici de pe acest grup de insule, situat la aproximativ 1.200 de km de Polul Nord, trei cercetători de la Institutul Polar au identificat aproximativ 200 de cadavre de cervide, moarte din cauza lipsei de hrană în timpul iernii trecute.

Ashild Onvik Pedersen de la Institutul Polar Norvegian consideră că numărul mare de animale moarte reprezintă o consecinţă a încălzirii climatice, de două ori mai rapidă în Arctica decât în restul lumii, conform climatologilor.

Citește și: Fosta iubită a lui Radu Mazăre, unsă șefă la MAI! Numire-cheie la Interne

"Schimbarea climatică conduce la o cantitate mai mare de ploaie. Ploaia cade pe zăpadă şi formează un strat de gheaţă pe tundră, ceea ce face ca pentru aceste animale condiţiile de păşunat să fie foarte grele", a declarat ea pentru AFP.

Renii se hrănesc în general cu licheni pe care îi găsesc iarna în zăpadă cu ajutorul copitelor. Alternarea îngheţului şi a dezgheţului poate totuşi să formeze unul sau mai multe straturi de gheaţă impenetrabile, care îi privează de hrană.

Citește și: Câtă incompetență la Caracal! Cine a descoperit, de fapt, locul de unde a sunat Alexandra

Ashild Onvik Pedersen a afirmat că un grad comparabil de mortalitate a fost înregistrat o singură dată, la sfârşitul iernii 2007-2008, de când populaţia de reni din Svalbard a început să fie monitorizată în urmă cu 40 de ani.

Această mortalitate ridicată are de asemenea drept cauză o creştere importantă a numărului de reni din arhipelagul norvegian care se luptă pentru aceleaşi zone de păşunat, a mai spus cercetătoarea.

Potrivit Institutului Polar Norvegian, numărul de reni din Svalbard, un teritoriu de două ori mai mare decât Belgia, s-a dublat din anii 1980, ajungând în prezent la circa 22.000 de exemplare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.