Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

2017, an de cotitură globală?

incalzirea globala

De fiecare dată când deschidem canele de știri vedem numai catastrofe. E drept, asta se întâmplă în fiecare an, pentru că presa tinde să promoveze subiecte care atrag publicul. Iar catastrofele atrag. În ultimele luni, însă, presa nu a mai avut la fel de mult nevoie să dezgroape morții din zona de fapt divers. Problemele sunt reale, sistematice și tind să aibă influențe globale.

Să facem o listă care nu are pretenția de a fi completă.

Probleme globale

Virusul Zika, ce risca să devină o pandemie.

Citiți și: O treime din populația lumii ar putea fi afectată de virusul Zika

Terorismul internațional ISIS și climatul de frică general de aceasta în Occident, climat ce poate duce la degradarea democrației și societății liberale.

Prețul scăzut al petrolului , care duce la o creștere economică mai puțin curată, precum și la probleme în țări precum Venezuela, Rusia, Arabia Saudită.

Citiți și: Prețul barilului de petrol a scăzut

Economia mondială revine lent la normal, făra însă ca PIB-ul să se transforme mereuîntr-o viață mai bună pentru cetățenii statelor național. Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite, care ar fi urmat să relanseze creșterea economică este pus sub semnul întrebării (spre supărarea unora si bucuria altora).

Focare de instabilitate.

Pe lângă cele de mai sus, există zone din care se exportă probleme. Acestea includ:

Siria, care găzduiește pseudo-califatul ISIS, precum și forțe militare de la mai toți vecinii, plus America și Rusia. Ce găzduiește în mai mică măsură sunt proprii cetățeni care se retrag unde văd cu ochii din fața morții și a războiului.

Citiți și: Două tabere pentru refugiaţi vor fi create la Paris

Rusia este caracterizată de o economie în scădere (v. prețul petrolului) și de o politică externă agresivă. Cele două direcții se întăresc. Populația rusă urăște oligarhii, dar îl iubește pe Putin atâta vreme cât acesta face fapte de vitejie. Un cerc vicios. Și, dacă acest cerc ar fi spart, nu ar fi neapărat bine. În cazul unei înlăturări a lui Putin, trebuie să ne temem că naționaliștii șî nu liberalii vor prelua puterea.

Citiți și: Mai este Moscova o soluție?

Turcia lui Erdogan a abandonat politica de bună vecinătate practicată până nu demult șî caută noi re-alinieri care să o ajute să împiedice kurzii să se apropie de construirea unui stat propriu. (Kurzii sunt răspândiți în Irak, Siria și Turcia. Kurzii din Irak, care au petrol și o administrație autonomă nu doresc neapărat să riște totul pentru idealul statal. Cei din Siria și Turcia, în schimb, nu au mare lucru de pierdut). În plus, echilibrul fragil dintre elitele seculare, islamismul lui Gulen și cel al lui Erdogan a fost iremediabil compromis.

Citiți și: Uniunea Europeană încearcă împăcarea cu Turcia

Pe lângă acestea, politica navală agresivă a Chinei și noul naționalicim japonez par lucruri minore (deși nu, nu sunt deloc minore).

Citiți și: China provoacă Japonia: A început exerciții militare ample

Marile Puteri

În acest timp, marile puteri care ar putea crea ordine internațională se confruntă și ele cu probleme. SUA îl are pe Trump. UE are Brexitul, precum și membri juniori care vor să descentralizeze puterea Uniunii. Deloc întâmplator, aceștia sunt și cei mai dornici să construiască democrații iliberale. Despre Rusia și China am vorbit deja.

Ce ne așteaptă

Fiecare din problemele de mai sus poate fi de-dramatizată. Orientul Mijlociu fierbe de multe decenii, în SUA Trump pierde din avânt, chiar și Rusia pare să își epuizeze energia.

Dar riscul vine de la toate aceste probleme luate împreună. Spre exemplu, terorismul și creșterea economică lentă pot duce la o scădere mai accentuată a încrederii occidentalilor în proprii guvernanți, ceea ce poate duce la ascensiune apartidelor extremiste, ceea ce poate duce la o toleranță fată de regimurile autoritate din Turcia și Rusia. Turcia și Rusia se pot arunca în noi aventuri războinice care pot duce la creșterea fluxului de refugiați, etc, etc.

Nu cred că poate nimeni spune ce vom scrie la anul viitor pe vremea aceasta. Poate că societatea globală va da dovadă de rezistență și va forța ușor-ușor revenirea la stabilitate. Poate nu...

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.