Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

2023 debutează cu taxe noi și mai mari: lista dărilor către stat care surprind românii la început de an

romaniatv.net
taxe impozite

La început de an, guvernul vine cu o serie de taxe și impozite despre care ar fi bine să aflăm acum, pentru a fi pregătiți în momentul în care trebuie să scoatem bani din buzunar și să le plătim, dar și pentru a nu încălca prevederile fiscale.

Taxe și impozite apărute în 2023:

Impozitarea bacșișului. Pentru început, trebuie punctat faptul că bacșișul va fi evidențiat atât pe bonul fiscal, cât și pe nota de plată. Când vei merge data viitoare la restaurant, ți se va aduce o notă de plată, ce se emite înaintea bonului fiscal. Pe această notă de plată, vei observa mai multe secțiuni ce reprezintă cuantumul în procente a bacșișului pe care vrei să-l lași.

Vor apărea căsuțe speciale pentru un bacșiș de la 0 la 15%, în funcție de generozitatea ta. Dacă nu vrei să faci calcule, nu e nicio problemă. Trebuie să regăsești pe notă și secțiunea unde ți se permite să scrii valoarea absolută a bacșișului pe care-l oferă. Să zicem că este vorba despre 21 de lei. Atunci, atât vei scrie pe notă!

Ceea ce este esențial de reținut e că nimeni nu-ți poate impune nici să alegi procentul sau valoarea absolută, nici să lași bacșiș. Este alegerea ta, tu decizi suma, tu alegi dacă notezi procentul sau valoarea absolută.

De asemenea, s-a majorat TVA pentru anumite produse și servicii. Acest lucru înseamnă că băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, alți îndulcitori sau arome vor avea o cotă de TVA de 19%, față de 9%.

Totodată, vizate sunt și produsele alimentare care conțin zahăr. Inițiatorii legii își doresc să încurajeze populația să mănânce mai sănătos și să evite băuturile despre care s-a dovedit deja că sunt nocive organismului.

Afectate de TVA mai mare, de la 5% la 9%, vor fi și anumite servicii, precum cazarea, ieșitul la restaurant și catering-ul.

În continuare, cresc impozitele aferente veniturilor obținute din chirii. Vorbim, concret, despre o scumpire a dărilor către stat cu 67%. În aceeași ordine de idei, trebuie punctat faptul că proprietarii care depășesc pragul de șase salarii minime brute pe venituri vor plăti și o sumă către CASS, anunță playtech.ro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.