Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

23 de victime în toată Europa din cauza valului de frig siberian

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

De la Marea Baltică şi până la Marea Mediterană, Europa a rămas afectată marţi de un val de frig glacial venit din Siberia, care a făcut cel puţin 23 de victime într-un interval de patru zile, informează AFP. Acest val de frig, supranumit "Bestia din Est" de presa britanică, "Ursul siberian" în Olanda, "Tunul de zăpadă" în Suedia şi "Moscova-Paris" în Franţa, periclitează în special persoanele cu sănătate fragilă, persoanele fără adăpost şi persoanele în vârstă, perturbând în acelaşi timp transporturile. Temperaturile urmează să rămână glaciale în noaptea de marţi spre miercuri, când se vor înregistra -24 grade Celsius în Germania, -29 grade Celsius în Estonia şi -18 grade Celsius în Republica Cehă, conform Agerpres.

Cel puţin 23 de persoane au murit din cauza frigului extrem începând de vineri: nouă în Polonia, dintre care cinci în noaptea de luni spre marţi, trei în Franţa şi tot trei în Republica Cehă - persoane fără adăpost - cinci în Lituania, două în România - din care o femeie de 83 de ani, care a fost găsită pe stradă şi acoperită de zăpadă - şi o persoană fără adăpost în Italia. În Estonia, frigul a provocat şapte decese pe întreaga durată a lunii februarie.

De la un capăt la celălalt al Europei, mercurul a scăzut dramatic în termometre, iar instalaţiile de încălzit au funcţionat la nivel maxim. Grupul rusesc Gazprom a anunţat că a doborât timp de şase zile consecutive recordurile sale de exporturi zilnice către Europa. Cel mai recent record a fost stabilit luni şi a atins cantitatea de 666,8 milioane de metri cubi de gaze.

În Suedia, meteorologii au măsurat -39,6 grade Celsius luni în Laponia, iar cei din Austria au înregistrat o temperatură de -25,4 grade Celsius în Flattnitz - un record pentru luna februarie. La Londra au fost înregistrate căderi masive de zăpadă în cursul zilei de luni. Ziarele britanice au publicat fotografii cu bărcile de canotaj de pe râul Cam umplute cu zăpadă şi imagini ce prezentau valuri îngheţate în proximitatea plajelor din Weston-super-Mare.

Zăpadă în Capri

În Italia, Roma a avut parte luni de prima sa zăpadă din ultimii şase ani. Au fost înregistrate -40 de grade Celsius la mai puţin de 100 kilometri faţă de Veneţia în noaptea de duminică spre luni, la Dolina Campoluzzo, o localitate aflată la altitudinea de 1.768 de metri. Regiunea Campania, din care face parte oraşul Napoli, nu a mai avut atât de multă zăpadă din anul 1956. Insula Capri, situl arheologic Pompei şi plajele de pe coasta amalfitană au fost acoperite cu un strat subţire de zăpadă.

În Franţa, care nu a mai cunoscut un astfel de val de frig în această perioadă a anului din 2005, golful Ajaccio din Corsica a fost acoperit cu zăpadă marţi dimineaţă. Acest fenomen nu a mai fost văzut de 30 de ani.

În Germania, mercurul afişa în termometre valoarea de -14 grade Celsius la Berlin, marţi dimineaţă. În noaptea precedentă au fost înregistrate -30,5 grade Celsius pe vârful Zugspitze (2.962 de metri, cel mai înalt pisc montan din ţară), doborând precedentul record, vechi de peste 100 de ani, pentru această perioadă a anului.

Temperaturile au coborât în aceeaşi noapte la -20 de grade Celsius în sudul Poloniei, până la -24,6 grade Celsius în vestul Republicii Cehe şi până la -26 de grade Celsius în Lituania.

În Balcani, meteorologii au înregistrat -1 grad Celsius pe insula de obicei însorită Hvar din Croaţia, valori minime istorice în Albania, -10 grade Celsius în Kosovo şi -20 de grade Celsius în munţii din jurul oraşului Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei.

În Elveţia, au fost înregistrate -38 de grade Celsius la Glattalp, o localitate situată la altitudinea de 1.850 de metri şi obişnuită cu valorile extreme de temperatură.

În Olanda, amatorii de patinaj măsurau grosimea gheţii de pe lacuri, insuficientă totuşi în pofida temperaturilor care au coborât până la -10 grade Celsius în oraşul Eindhoven. În Germania, pompierii din Bad Zwischenahn au inundat o parcare pentru a crea astfel un patinoar, cu scopul de a îi descuraja pe rezidenţi să patineze pe gheaţa râului din localitate.

Zăpada şi gheaţa au afectat transporturile, cauzând numeroase întârzieri şi anulări, inclusiv pe aeroportul Heathrow din Londra, unde compania British Airways a anulat 60 de zboruri, şi pe cel din Nisa, pe Coasta de Azur din Franţa. Aeroportul din golful oraşului Napoli a trebuit să fie închis marţi dimineaţă din cauza unor căderi de zăpadă neaşteptate.

Stalactite pe autostradă

În Italia, o stalactită de gheaţă desprinsă de pe un pod aflat la periferia oraşului Torino a stârnit panică în rândul conducătorilor auto, după ce a distrus parbrizul unui şofer, care a scăpat totuşi aproape miraculos.

În Croaţia, circulaţia trenurilor pe linia feroviară Zagreb-Split a fost întreruptă. În România, trei porturi de la Marea Neagră au fost închise, la fel ca aeroportul Varna din estul Bulgariei.

Accidentele rutiere s-au înmulţit pe şoselele din Germania, în special pe coasta baltică. La fel s-a întâmplat şi în Suedia.

Funcţionarea instituţiilor de învăţământ a rămas perturbată în multe ţări din Europa, iar apelurile la vigilenţă adresate persoanelor fără adăpost s-au înmulţit în ultimele zile.

În Belgia, o măsură inedită luată weekendul trecut în Etterbeek, un oraş de la periferia metropolei Bruxelles, pentru a obliga persoanele fără adăpost să se refugieze în adăposturi, s-a răspândit şi în alte localităţi. Autorităţile din Namur, Charleroi şi Verviers au autorizat poliţiile locale să acţioneze într-o manieră similară.

La Roma, 400 de locuri suplimentare au fost deschise pentru persoanele fără adăpost, ducând la 1.700 numărul locurilor disponibile în adăposturile de noapte. În Berlin, unde centrele de primire aveau un grad de ocupare de 90%, 100 de paturi suplimentare au fost adăugate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.