Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

240 de ruși s-au refugiat în Iași. Primesc mâncare, au dreptul de a munci și pot călători prin țară

Radu Pop
stiri.md
pasaport rusesc

Un efect mai puţin cunoscut al războiului din Ucraina: peste două sute de ruși cu titlu de refugiați sunt adăpostiți și hrăniți în Iași și au aceleași drepturi ca ucrainenii. Asta în condițiile în care statul rusesc este cel care a agresat Ucraina, conform Ziarul de Iași.

Serviciul de Imigrări, instituția care ”contabilizează” cetățenii străini de la noi din țară, spune că rușii din Iași au sosit în România imediat după ce Federația Rusă a invadat Ucraina și beneficiază din plin de statutul de refugiați. Adică au dreptul de a munci, de a călători nestingheriți prin țară și chiar de a beneficia de facilitățile pe care le oferă statul.

”Pot sta în România până în anul 2024, deoarece directivele europene au prelungit termenul de ședere. Pot sta în Iași până la sfârșitul războiului”, au precizat reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Iași.

Protecția temporară este un mecanism creat și în pus mișcare de țările europene special pentru refugiații ucraineni care au fugit din calea războiului. Sub umbrela protecției temporare, Uniunea Europeană contribuie cu bani la asistența acestor refugiați. De această facilitate beneficiază și cetățenii statului agresor, care se aflau în Ucraina la momentul izbucnirii războiului şi au cerut statut de refugiați.

Așa se face că și cetățenii ruși veniți în Iași pot accesa ajutoare financiare de la stat, pot munci sau își pot trimite copiii la școală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.