Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

284 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, emise în octombrie în trei judeţe şi Bucureşti

dosare
Acestea au fost emise la nivelul inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea şi al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB), unităţi care au intrat în etapa I a proiectului pilot pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

"În 56 de situaţii a fost pusă în aplicare măsura 'obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere', reprezentând un procent de 20% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, vineri, AGERPRES.

În 150 dintre cazuri, victima a refuzat monitorizarea electronică în cadrul măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu, reprezentând 75% dintre ordinele de protecţie provizorii emise.

Pentru 29 de situaţii a intervenit încetarea măsuri de "obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere".

"Au fost constatate cinci situaţii în care persoanele supravegheate (agresorii) au refuzat montarea dispozitivelor electronice de supraveghere, în aceste situaţii fiind întocmite dosare penale conform articolului 47 din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice", arată sursa citată.

În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, au fost înregistrate în total 43 de infracţiuni, dintre care trei de distrugere, 19 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 21 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu. Pentru opt dintre bănuiţi au fost dispuse măsuri preventive: şase reţineri, un arest preventiv şi un control judiciar.

Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.