Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

3 tipuri de ciumă, plus virusul Ebola, au izbucnit în Congo

bbc.co.uk
congo ebola ciuma

Peste 500 de cazuri de ciumă au fost depistate în nord-estul Republicii Democrate Congo, provocând 31 de decese, au declarat vineri autorităţi sanitare şi experţi, relatează AFP. În paralel, în estul statului african a reapărut virusul Ebola.

Citește și: Victor Ponta, despre dosarul Ioanei Băsescu: 'Suntem penibili, sincer. Să o condamni pe fata lui Băsescu în 2021 pentru campania lui taică-său din 2009?'

În prezent, există "mai mult de 520 de cazuri de ciumă", dintre care "peste 31 de decese", a declarat pentru AFP dr. Patrick Karamura, ministrul Sănătăţii din provincia Ituri, o regiune în care ciuma este endemică. Sunt cazuri de ciumă bubonică, ciumă pulmonară şi ciumă septicemică", a spus el.

Vârsta medie a persoanelor afectate este de 13 ani, a spus dr. Anne Laudisoit, epidemiolog la Ecohealth Alliance, un ONG cu sediul în New York, care se află în zonă cu o echipă de cercetători. Cu toate acestea, există diferenţe mari: "cea mai tânără persoană are 3 luni şi cea mai în vârstă, 73 de ani", a explicat specialistul.

Potrivit dr. Anne Laudisoit, în momentul apariţiei primelor cazuri, "a existat o mortalitate masivă a şobolanilor, ceea ce este cu adevărat indicator al ciumei". Şobolanii mor, puricii de pe ei caută un alt animal pe care să se hrănească şi cel mai apropiat animal este omul, a explicat ea.

"O creştere a numărului de cazuri de ciumă a fost observată din iunie 2020 în zona Rethy, în provincia Ituri", a avertizat pe 20 iulie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ituri este singura zonă din RD Congo în care ciuma este endemică. Boala a fost confirmată acolo încă din 1926.

A reapărut Ebola

În paralel, o campanie de vaccinare împotriva Ebola a început în estul Congo.

Republica Democrată Congo a confirmat mai multe cazuri de Ebola după ce reapariţia acestui virus a fost anunţată pe 7 februarie în Butembo, epicentrul precedentei epidemii, care a fost declarată încheiată în iunie 2020.

Vineri, 1.200 de doze de vaccin anti-Ebola şi echipamente necesare lanţului de stocare la rece au sosit în acest oraş congolez, potrivit OMS.

Virusul Ebola provoacă episoade severe de vărsături şi diaree şi se răspândeşte în urma contactului cu lichidele corporale ale persoanelor infectate. Noile vaccinuri au îmbunătăţit considerabil ratele de supravieţuire în anii recenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.