Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

31 de ani de la revolta muncitorilor de la Brașov

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Neagr%C4%83
Biserica Neagră

31 de ani de la revolta muncitorilor de la Intreprinderea de Autocamioane Braşov au fost marcați, joi, în cadrul unei ședințe solemne a Consiliului Local, participanții amintindu-și cum, în 1989, muncitori din mai multe zone ale lumii s-au solidarizat cu „Revolta de la Brașov”.

În Consiliul Local Brașov a fost ținut, joi, un moment de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în urma anchetelor demarate după „Revolta de la Brașov”, din 1987, informează mediafax

„Am decis să marcăm momentul 15 Noiembrie 1987 şi printr-un gest simbolic, organizând în această zi şedinţa ordinară de Consiliu Local pe luna noiembrie. Trebuie să le fim recunoscători braşovenilor care au ieşit acum 31 de ani în stradă, pentru că acel gest de curaj reprezintă un punct important al istoriei României”, a declarat, joi, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.

Revolta braşovenilor de acum 31 de ani a fost importantă atât pentru România, cât şi pentru Europa, a subliniat preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie, Marius Boeriu.

„Îmi amintesc că în 15 noiembrie 1989, după doi ani, în 60 de oraşe din lume s-au organizat manifestaţii de solidaritate cu revolta braşovenilor din 1987. Atunci, chiar şi preşedintele SUA a avut o intervenţie pe acest subiect”, a spus Boeriu.

La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie, Dănuţ Iacob, a afirmat că asociaţia îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu al Primăriei Braşov, pentru care trebuie să plătească o chirie de 500 de lei pe lună, sumă care, deși nu e mare, este greu de plătit, mulți dintre membri având venituri mici.

„Suma în sine nu este mare, însă, având în vedere că principala noastră sursă de finanţare o constituie cotizaţiile plătite de membri, unii dintre ei foarte bolnavi şi cu venituri mici, ne este foarte greu să strângem şi aceşti bani pentru chirie. Ne-am dori să fim sprijiniţi pentru a ne desfăşura activitatea în sediul de pe strada Mureşenilor”, a solicitat Iacob.

Unul dintre consilierii locali le-a promis „novembriștilor” că le va plăti el chiria în următoaele 6 luni, din indemnizația sa.

După şedinţa de Consiliu Local, autoritățile locale au mers la troiţa de la Spitalul Judeţean, unde s-au organizat manifestările dedicate revoltei din 15 Noiembrie 1987.

În urmă cu 31 de ani, coloana de manifestanţi de la fosta Uzină s-a oprit la intersecţia de la Spitalul Judeţean şi au cântat „Deşteaptă-te române”.

Revolta de la Brașov din 1987 a fost o acțiune de protest organizată de muncitorii Intreprinderii de Autocamioane, împotriva politicilor economice și sociale impuse în de Regimul Nicolae Ceaușescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.