DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

31 de ani de la Revoluție. Ministerul Apărării: 'Să cerem iertare familiilor rămase în suferință'

dosar revolutie

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, susține, în mesajul adresat la împlinirea a 31 de ani de la declanșarea Revoluției, că, indiferent de răspunderile stabilite de instanțe, este o datorie morală „ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989”, relatează Mediafax.

„La 16 decembrie 1989, în Timișoara, începea lupta pentru libertate și democrație a românilor, după decenii de dictatură comunistă. , scandau, profetic, tinerii timișoreni în această primă zi a ceea ce avea să devină Revoluția Română din 1989. Și, într-adevăr, scânteia apărută aici a aprins dragostea de libertate mai întâi în București și, apoi, în toată România. Din păcate, prețul sfârșitul regimului totalitar românesc a fost greu, fiind plătit cu sânge și suferință, victime căzând, deopotrivă, cetățeni civili și tineri în uniformă”, se arată în mesajul ministrului Apărării.

Confrom acestuia, la 31 de ani de la Revoluția din 1989, „sunt încă răni deschise, lacrimi neuscate, suferințe nealinate”.

Nicolae Ciucă susține că în numele celor peste 1.000 de oameni căzuți, dintre care peste un sfert au fost militari și salariați civili din Ministerul Apărării Naționale, „avem datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci”.

Acesta susține că este regretabil că, la atâta vreme de la Revoluție, încă nu a fost dus la capăt acest demers, de găsire a adevărului.

Citeste si: Jurnalistul Răzvan Dumitrescu are Covid-19: 'Mă simt foarte bine!'

„În ceea ce privește Ministerul Apărării Naționale, vă asigur că am dispus asigurarea transparenței totale și cooperării necondiționate cu organele judiciare, în legătură cu acțiunile întreprinse, în acele săptămâni, la Timișoara, București și în restul țării. Nu putem judeca acțiunile de atunci, deciziile luate de conducerea comunistă a statului și de conducerea armatei de la acea vreme, după standardele democratice de astăzi, dar este evident că este nevoie, măcar acum, la atâta vreme de la acel Decembrie însângerat, ca fiecare responsabilitate să fie stabilită, fără echivoc, de instanțele de judecată. Fiecare abuz trebuie dovedit și fiecare vinovat trebuie tras la răspundere prin sentințele care vor fi date. (...) Pentru greșelile, erorile sau abuzurile săvârșite de unii dintre angajații Ministerului Apărării Naționale în desfășurarea acelor evenimente, dincolo de răspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instanțele judecătorești, este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989 și să îi asigurăm pe toți cei de astăzi și, mai ales, pe cei care vin după noi, că vom face tot ce se va putea pentru ca asemenea situații să nu se mai repete vreodată în istoria României”, se mai arată în mesajul ministrului Apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.