Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

36 de miniștri în noul guvern al Canadei: premierul Trudeau şi-a prezentat echipa

Sportsnet
Justin Trudeau

Premierul canadian Justin Trudeau, care a obţinut un nou mandat în urma alegerilor de pe 21 octombrie, şi-a prezentat noua echipă guvernamentală, la conducerea căreia va fi secondat de fosta şefă a diplomaţiei, Chrystia Freeland, transmite joi AFP, potrivit Agerpres.

Din noul cabinet minoritar, cu un număr egal de femei şi de bărbaţi, fac parte 36 de miniştri, cu doi în plus faţă de guvernul anterior.

Chrystia Freeland, 51 de ani, care a renegociat cu succes acordul de liber schimb cu SUA şi Mexic, devine vicepremier şi ministru pentru afaceri guvernamentale, un post-cheie într-un moment în care guvernul Trudeau se confruntă cu o frondă împotriva taxei pe emisiile de carbon în două provincii din vestul ţării, conduse de guverne conservatoare, precum şi cu o revenire în forţă în parlament a separatiştilor din Quebec.

În locul Chrystiei Freeland a fost numit François-Philippe Champagne, promovat după ce a ocupat deja posturile de ministru al infrastructurilor şi al comerţului internaţional.

Noul ministru de externe va avea în sarcină rezolvarea crizei diplomatice fără precedent între Canada şi China, declanşată de arestarea acum aproape un an a uneia din responsabilele gigantului telecom chinez Huawei, la solicitarea Statelor Unite, care îi cer extrădarea.

O altă schimbare notabilă în guvern este înlocuirea ministrului mediului, Catherine McKenna, cu Jonathan Wilkinson, care a condus Ministerul Pescuitului şi Oceanelor.

Fapt rarisim în Canada, Catherine McKenna s-a aflat sub protecţia poliţiei în ultimele luni, în urma unei serii de insulte şi ameninţări legate de luările sale de poziţie cu privire la schimbările climatice.

Anticipat drept înlocuitor al său, fostul activist ecologist Steven Guilbeault, proaspăt ales într-o circumscripţie din Montréal, a primit însă postul de ministru al patrimoniului canadian (al culturii).

Potrivit analiştilor, Trudeau a urmărit astfel să evite să intre în conflict cu provinciile Alberta şi Saskatchewan, dependente de petrol şi care se opun programului de acţiune climatică al guvernului său.

Partidul liberal al lui Trudeau nu a obţinut niciun mandat în cele două provincii la scrutinul din octombrie, iar Steven Guilbeault s-a pronunţat împotriva naţionalizării de către guvern a unui oleoduct între Alberta şi Columbia Britanică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.