Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

4 iulie – Make America great again?

E 4 iulie iar. E o zi perfectă de vară, ziua Americii, zi pe care noi, românii, am început să o sărbătorim chiar mai abitir decât propria noastră variantă de Independence Day. Dintotodeauna românii au fost filo americani, iubirea pentru națiunea americană transformându-se chiar într-un început de mică obsesie, când zeci de ani la rând am stat cu ochii pe cer, așteptând să vină americanii.

Într-un final, au venit. România este unul din cei mai importanți parteneri ai SUA, din Europa de Est. Către ei ne uităm când avem nevoie să luăm lumină politică, laude pentru activitatea anticorupție, încredere că vom fi apărați și protejați de dușmanul nostru tradițional, Rusia.

Dincolo de aceste aspecte ale unei relații instituționale, bilaterale (chiar dacă uneori condimentată cu niște derapaje de comunicare venite mai ales dinspre Ambasada SUA), cum se mai prezintă America în aceste momente. Mai este ea tărâmul făgăduinței, țara tuturor posibilităților? Poate că da, dar nu neapărat în sens pozitiv.

Politic

America se pregătește de finalul epocii Obama. Ceea ce trebuia să fie o administrație politică istorică, cu schimbări majore pe toate planurile, va rămâne în mentalul public doar drept cea mai bună campanie de marketing creată în jurul unui singur om. Pentru că, la acest capitol, nimeni și nimic nu îl va putea întrece pe Barack Obama. Ce rămâne în urma lui din punct de vedere politic? Rămâne o America gata să se sinucidă asistat, alegând președinte un personaj precum Donald Trump. Nu că varianta Hillary Clinton, poate cel mai corupt politician care ar ajunge președinte al SUA, este una mai bună. De mandatul lui Obama vor rămâne legate, ca două pietre de moară, eșecul Obamacare, dar, mai ales, eșecul reglementării regimului armelor. Cele mai sângeroase atacuri din istoria SUA, soldate cu câteva sute de victime, au avut loc în această perioadă de prezidențiat Obama.

Social

Realitatea socială din SUA nu mai este de mult o poveste roz, cu ponei și prințese, cu șanse pentru toată lumea. Din contră, discrepanțele dintre cei foarte bogați și cei săraci s-au accentuat. Tocmai pe acest fundal a putut să crească un personaj politic ca Donald Trump, în condițiile în care furia publică, determinată de lipsa locurilor de muncă, a unor condiții de trai decente, a accesului la un sistem de sănătate echitabil, este într-o continuă creștere.

Economic

Realitatea economică a Americii de azi poate fi descrisă într- frază scrută, asumată de mulți analiști economici de peste Ocean: „Venitul mediu al unei familii din Statele Unite este la același nivel ca acum 20 de ani, dacă faci ajustările legate de inflație.„ Asta se simte inclusiv în modul deloc optimist în care americanii văd viitorul. Iar asta se întâmplă în cazul unui popor recunoscut pentru optimismul său. În timp ce unii oameni continuă să se îmbogățească, clasa de mijloc o duce din ce în ce mai greu. Iar săracii au devenit, greu de crezut, și mai săraci. Terenul propice pentru ca o voce precum Trump, care promite resetarea întregului sistem, să crească.

Concluzii:

Pe fondul unei Americi din ce în ce mai slabe, din toate punctele de vedere, a prins acel „Make America great again„ al lui Trump. Parcă niciodată 4 iulie nu a fost mai plin de incertitudine pentru americani ca anul acesta. Și odată cu ei, pentru întreaga omenire. O bombă cu implicații planetare ticăie din ce în ce mai puternic și americanii par gata să spună: „La naiba cu noi. Și odată cu noi, la naiba cu toată lumea„.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.