Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

40 de ţări au cerut luni ridicarea sancţiunilor adoptate de Israel împotriva Autorităţii Palestiniene

Operation World
Palestina

Aceste sancțiuni vin ca represalii la o rezoluţie a Adunării Generale a ONU cerând Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) să examineze ocupaţia israeliană, relatează AFP, citat de Agerpres.

Pe 30 decembrie, Adunarea Generală a adoptat o rezoluţie prin care solicita un aviz de la CIJ cu privire la problema ocupaţiei israeliene a unor teritorii palestiniene.

Câteva zile mai târziu, pentru a face ca Autoritatea Palestiniană să "plătească preţul" pentru că a obţinut adoptarea acestei rezoluţii, Israelul a anunţat o serie de sancţiuni, în special financiare.

Într-o declaraţie trimisă luni jurnaliştilor, aproximativ 40 de state membre ale ONU, reafirmând "sprijinul lor neclintit" pentru CIJ şi dreptul internaţional, îşi exprimă "profunda îngrijorare în legătură cu decizia guvernului israelian de a impune măsuri punitive poporului palestinian, conducerii şi societăţii civile în urma solicitării Adunării Generale" adresate Curţii.

"Indiferent de poziţia fiecărei ţări cu privire la rezoluţie, respingem măsurile punitive ca răspuns la o solicitare de aviz din partea Curţii Internaţionale de Justiţie şi, mai general, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Generale şi lansăm un apel la retragerea lor imediată", au adăugat ei.

Declaraţia este semnată de ţările care au votat pentru această rezoluţie (Algeria, Argentina, Belgia, Pakistan, Africa de Sud, Irlanda...), dar şi de unele care s-au abţinut (Japonia, Franţa, Coreea de Sud...) şi de altele care au votat împotriva (Germania, Estonia...).

"Este important pentru că arată că, indiferent de modul în care au votat ţările, ele sunt unite în respingerea măsurilor punitive", a salutat ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, într-un comunicat.

Întrebată despre publicarea acestei declaraţii, o purtătoare de cuvânt a secretarului general al ONU a repetat "îngrijorarea profundă" a lui Antonio Guterres legată de "recentele măsuri israeliene împotriva Autorităţii Palestiniene", subliniind că "nu ar trebui să existe represalii" în legătură cu CIJ.

O reuniune a Consiliului de Securitate urmează să aibă loc miercuri asupra problemei palestiniene.

O reuniune anterioară de la începutul lui ianuarie, după vizita unui ministru israelian pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, a dat naştere unei dispute violente între diplomaţi israelieni şi palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.